Boy & Bear - Suck on light  (Waardering Muziekwereld) 8

Boy & Bear - Suck on light

Boy & Bear is een Australische indie-folk-rock band, met wat mij betreft de nadruk op indie. David Hosking en Killian Gavin, beiden singer/songwriter, begonnen de band in 2009 en werden niet veel later bijgestaan door Tim Hart (drums, zang), Jonathan Hart (banjo, mandoline, keyboards, zang) en David Symes op bas. Sindsdien hebben zij  vier albums uitgebracht; de eerste twee (‘Moonfire’ en ‘Harlequin Dream’) brachten het tot in de Australische album top-tien, de derde, ‘Limit of Love’ werd in 2015 bijna wereldwijd uitgebracht en begeleid met een lange tournee. Bij het schrijven van de songs is er sprake van een vaste rolverdeling: David Hosking schrijft de teksten, maakt het akkoordenschema en melodie, Killian Gavin schrijft de hooks en de Hart broers fabrieken de drumlijnen, keyboard partijen en achtergrond zang. Dat deze werkwijze voldoet blijkt wel uit de vele nominaties en gewonnen prijzen voor de APRA-en ARIA Awards.

Het vierde album, ‘Suck on Light’, werd pas na vier jaar, wegens ziekte van David Hosking, onlangs op 27 september j.l. gereleased. Veel op dit, overigens prachtige album, gaat over zijn ziekte en toch is het geen zwaar of beladen album geworden. De nummers zijn divers van stijl; soms wat heftig geproduceerd hoewel dat na een paar keer luisteren eigenlijk best wel meevalt. Het is een album dat je een aantal maal moet beluisteren voordat je het gaat waarderen en de meerdere lagen ontdekt. De teksten zijn intens en schemeren een moeilijke tijd door, maar toch blijft het positief gestemd:

 

‘Cause I was in a real dire state
I was in the most awkward of ways
And with my head against the earth
I tried just to find peace
And I found some
Hell, I found some

Een aardige geste van Boy & Bear is om de nummers van de voorlaatste twee albums van commentaar te voorzien via o.a. Spotify. Hopelijk doen ze dat nu weer want het geeft een aardige inkijk in het ontstaan van een song. Het album is in Nashville opgenomen en geproduceerd samen met Collin Dupuis. Begin volgend jaar zijn zij te zien en te horen op 5 februari in de prachtige zaal De Roma in Antwerpen en doen zij Nederland aan met optredens op 6 februari in Tivoli/Vredenburg, Utrecht, op 7 februari in Doornroosje, Nijmegen en 8 februari in Paradiso Noord, Amsterdam.

 

Recensent: Jari van Meeteren

Bron: www.realrootscafe.com

Deeplink: read:https://www.realrootscafe.com/2019/11/01/boy-bear-suck-on-light/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 december 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex