Born 53 - A talent unrecognized  (Waardering Muziekwereld) 8

Born 53 - A talent unrecognized

Als een band zijn plaat A Talent Unrecognized als titel meegeeft, dan is de eerste indruk dat daar wat frustratie van uitstraalt, maar dat is zeker niet de bedoeling geweest van het Zweedse kwartet ‘Born 53’. Deze groep werd in 2003 in Stockholm opgericht door zanger, gitarist, bassist en pianist Anders Lindh, snarenvirtuoos Hans Birkholz en drummer Jörgen Larsson. Wat later voegde zangeres Åsa Källén-Lindh zich bij de formatie, die zich van begin af aan ging toeleggen op het spelen van roots rock, folk en bluesmuziek.

A Talent Unrecognized is het vijfde album van ‘Born 53’ en volgt op het in 2012 verschenen album Thieving In The Alley dat volledig gewijd was aan hun versies van liedjes van Bob Dylan, hun idool en grote muzikale voorbeeld. Op deze nieuwe plaat krijgt diezelfde Dylan trouwens nog één extra eerbetoon met een versie van de song Forgetful Heart van zijn album Together Through Life uit 2009. Åsa Källén-Lindh zingt dit lied op passionele wijze op een naar tango aangepaste melodie.

Een tweede coversong op dit album is er één van het nummer Devil Came A Calling, geschreven door Paddy McAloon en terug te vinden op het in 2013 op de markt verschenen album Crimson/Red van de Engelse popformatie ‘Prefab Sprout’. Hans Birkholz speelt bij deze versie op een charango, een snareninstrument dat zijn oorsprong vindt in het Zuid-Amerikaanse land Bolivië.

De resterende tien liedjes zijn eigen composities van Anders Lindh of Hans Birkholz. Born 53 brengt een zeer Amerikaans klinkende sound in deze nummers, te beginnen met de openingstrack Looking For Marie Jones en de albumtiteltrack A Talent Unrecognized.

The Trail, The Spin en The Sleepless zijn door Hans Birkholz gecomponeerde instrumentale tracks op deze cd, terwijl Forgive, Crimson Red And Aqua Blue en The Great Liberator door Anders Lindh werden geschreven en gezongen. Åsa Källén-Lindh neemt ons favoriete liedje Morning Song vocaal voor haar rekening op een wijze die ons doet denken aan Margo Timmins, de zangeres van ‘Cowboy Junkies’.

Helemaal aan het einde van deze plaat krijgen we met Man In A Stetson Hat nog een live opgenomen nummer aangeboden door Born 53, waarna we de boeken kunnen sluiten, maar niet vooraleer we deze Zweedse formatie hebben gefeliciteerd met dit mooie nieuwe album A Talent Recognized.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2017/MEI1/CD114.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 20 juli 2017

Listen tracks

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex