Bobbo Byrnes - October  (Waardering Muziekwereld)

Bobbo Byrnes - October

De alt.country- en Americana-zanger en songschrijver Bobbo Byrnes verhuisde vanuit Boston naar het zuiden van Californië waar hij in Orange County de Americana-formatie ‘The Fallen Stars’ oprichtte, een band waarin ook zijn echtgenote Tracy Byrnes op basgitaar meespeelt. Daarnaast ging hij samen met haar ook nog in de groep “Riddle And The Stars” spelen met de Australische singer-songwriter Ben Riddle als frontman. Sinds 2017 treedt Bobbo echter voornamelijk op als soloartiest waarbij hij al kan terugvallen op een uitgebreide discografie, bestaande uit de albums “Motel Americana” uit 2017, “Two Sides To This Town” uit 2018, “The Red Wheelbarrow” uit 2019, “SeaGreenNumber5” uit 2020 en “So Many Bars, So Many Saturday Nights” uit 2021.

Daar komt nu een zesde soloalbum bij dat “October” als titel heeft en op 1 januari 2023 door Bobbo Byrnes op de markt werd gebracht. Deze plaat bestaat uit negen liedjes waarvan hij er zes zelf heeft geschreven en die wordt aangevuld met een mooie akoestische gitaarversie van de song “Heroes” van David Bowie, hieronder te beluisteren op de tweede audiovideo. Op de andere video hoort u de eerste single die uit “October” werd getrokken: “The Cold War”, een nummer dat gecomponeerd werd door Sean Sroka, de Canadese songschrijver voor de folkgroep ‘Ten Kills The Pack’. De derde coversong is het politiek gekleurde nummer “Crooked Jack”, een compositie van de Ierse activist en songschrijver Dominic Behan over het lijden van de vele armoedige Ierse werkmannen. De lo-fi gespeelde rustopwekkende albumtiteltrack “October” is het enige instrumentale nummer uit deze plaat.

Dit album werd in de herfst van 2022 tijdens Bobbo Byrnes’ Europese tournee gedurende amper twee dagen in oktober opgenomen in twee Europese studio’s: op 6 oktober in de ‘Hansa Studios’ in Berlijn, Duitsland en op 21 oktober in de ‘Windmill Lane Studios’ in Dublin, Ierland. Dat zijn twee historische opnameruimtes waar in het verleden klassieke albums van Lou Reed, David Bowie, ‘U2’ en ‘The Waterboys’ werden opgenomen. De enkele basisinstrumenten die hij daarbij heeft gebruikt waren voorhanden voor zijn optredens in Europa: een akoestische gitaar, een mandoline, een e-bow en een ‘delay’-pedaal. Het zorgt ervoor dat de plaat vrij sober georkestreerd is maar daardoor ook heel intimistisch en persoonlijk klinkt, mede dankzij zijn verhalende songteksten die hij voor die liedjes heeft geschreven. Illustrerende voorbeelden hiervan zijn o.a. de door Bobbo Byrnes zelf gecomponeerde nummers “The Sea”, “Untitled”, “House Of Cards” en albumafsluiter “Too Many Miles”.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 9 mei 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex