Blind Lemon Pledge and Friends - Backwoods glance (Waardering Muziekwereld)

Blind Lemon Pledge and Friends - Backwoords glance

Daar waar James Byfield aka Blind Lemon Pledge zijn vorig album Pledge Drive een mix was van diverse bluesstijlen, gaat hij samen met zijn vrienden op dit nieuwe album eerder de blues-folk toer op. Het album dat als titel meedraagt Backwoods Glance heeft deze producer/multi-instrumentalist opgenomen met enkele vrienden-musici.

Op dit nieuwe album vinden we twaalf originals variŽrend van Americana-country via enkele mooie folk-melodieŽn tot zelfs enkele hartbrekende ballads. Op meerdere nummers is de tweede stem te horen van Maris Malvino, die door haar inbreng de nummers een sombere melancholische toets weet mee te geven.

Opener is het vrolijk gevleugelde Polly Come Out. Daar waar sommige muzikanten hun muziek een fusion noemen van stijlen noem ik dit maar een Hillbilly-folksong, mede door het timbre en de toevoeging van fiddle en dobro. The Hills of West Virgina is recent nog opgedragen als 'Best Americana Song', daar waar het afsluitende Give My Poor Heart Ease dezelfde eer krijgt toegewezen, maar dan in de categorie Gospel.

Nummers als Sweet Celine, Lynchburg Town, en de gospel Give My Poor Heart Ease zijn niet bepaald nieuwe nummers, maar werden vroeger al eens uitgegeven. Door de nieuwe arrangementen passen ze echter perfect op dit album Backwoods Glance. Met het nummer Silver Wings wil Blind Lemon Pledge het harde leven tijdens het werken in de koolmijnen nog eens benadrukken, een nummer over hoop en dromen. Toch ook even weg van de soms eentonige folkmuziek en zo komen we uit bij Ma Belle Cherie, waarmee James Blyfield ons samen met zijn 'friends' terugneemt naar de bayou voor enige rustige Zydeco.

Tijdens de opnamen heeft Blind Lemon Pledge zich best wel kunnen amuseren en dat doen wij nu bij het beluisteren van dit resultaat...

Bron: www.rootsville.eu

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 juni 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex