Vieux Farka Touré

 

Vieux Farka Touré, Artiest van de maand november 2022 op Muziekwereld

Zoon van een legende. Je zou maar in zijn schoenen staan. Een zegen én vloek tegelijkertijd, als je het mij vraagt. Al is het rijtje zonen & dochters in het wereldmuzieklandschap die in de voetstappen van hun respectievelijke vaders treden niet bepaald aan de korte kant: zoals Stephen en Ziggy (Bob Marley) en Vieux Farka Touré, zoon van desert blues pionier Ali Farka Touré. Ondanks de metershoge verwachtingen trekken deze zonen en dochters zich aardig tot fenomenaal goed uit de slag. Meestal vraag je je dan af of het niet slechts uitbuiting van het ouderlijk succes betreft. In ieder geval niet in dit laatste geval. Vieux Farka Touré werd het namelijk door zijn vader Ali uitdrukkelijk verboden muziek te gaan maken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan...

Met het overlijden van de Malinese blueslegende Ali Farka Touré in 2006 verloor Afrika één van zijn prominentste muzikanten. Gelukkig neemt zoon Vieux de zaak over. Dat Vieux de zoon van Ali is hoor je onmiddellijk aan zijn gitaarsound. Dezelfde broeierige, zinderende woestijnriffs die blijven resoneren in je hersenkwabben als een soort mantra. Sinds zijn kindertijd was Vieux Farka Touré sterk geïnspireerd door de muziek die zijn vader Ali Farka Touré maakte. Hij groeide op in Bamako, maar ook in Niafunké, het dorp van zijn vader in de woestijn. Vieux ontwikkelde een sterk talent voor het spelen van drums en kalebas. Maar vader Ali maakte zich zorgen over de muzikale gaven van zijn zoon. Hij had zelf behoorlijk wat tegenslag ondervonden tijdens zijn langdurige carrière en in de muziekindustrie in het algemeen. Hij wilde simpelweg niet dat zijn zoon dezelfde teleurstellingen te verwerken kreeg. Hij verbood zijn zoon daarom muziek te spelen en vond dat hij maar soldaat moest worden. Maar die zoon was echter even eigenwijs als zijn vader en zo begon Vieux toch aan een opleiding als muzikant, oorspronkelijk als drummer maar later als gitarist. Nu is hij op het punt gekomen dat velen hem beschouwen als de opvolger van zijn vader. Want net als Ali is Vieux intussen een ware meester op het gebied van de Afrikaanse blues en speelt de sterren van de hemel met zijn Afrikaanse band.

Dat Vieux zich de Malinese blues van zijn vader volledig eigen heeft gemaakt was reeds te horen op zijn debuut-cd uit 2007, waarop vader Ali ook nog mee werkte, vlak voor hij geveld werd door botkanker. Deze cd leverde hem een nominatie voor de BBC Music Awards op. Zijn composities introduceerden waarlijk een nieuw geluid en moderne invloeden in de traditionele desertblues van het noorden van Mali. Zowel Vieux’s opvolgers, het album Fondo (2009), een liveplaat uit 2010 en zijn zinderende live shows bezorgden hem wereldwijd een flinke reputatie. Hij wordt wel eens de Jimi Hendrix van de Westelijke Sahara genoemd. Terecht, want zijn mix van traditionele Malinese woestijnblues met tranceachtige en improvisatorische jams heeft de vibrerende rauwheid van een rock-‘n-roll performance.

Recensie ‘Ali’: Vieux Farka Touré et Khruangbin - Ali (muziekwereld.com)

Website: Vieux Farka Touré (vieuxfarkatoure.com)

 

terug naar Index