Personal Trainer

 

Biografie Personal Trainer, artiest van de maand januari 2023 op Muziekwereld

De bekende Britse BBC Radio 6 DJ Marc Riley had het al snel door, het Amsterdamse Personal Trainer is een bandje om in de gaten te houden. En dan kan de Nederlandse pers niet achterblijven. We hebben er eindelijk weer eentje, een veelbelovende act die het waarschijnlijk helemaal in het buitenland waar gaat maken. Afgelopen week maak ik kennis met Big Love Blanket, het debuutalbum van het voormalige Canshaker Pi bandlid Willem Smit, die hier een zestal aan overige muzikanten om hem heen verzameld heeft. Willem Smit krijgt tijdens het bijbeunwerk als podiumkracht in Paradiso het idee om een nieuw muzikaal avontuur aan te gaan. In zijn hoofd spelen de nummers zich al lichtelijk georganiseerd af, het is nog alleen de vraag hoe hij dit in de praktijk brengt. In een hutje op de Vlielandse duinen wordt er in 2019 een strak werkschema opgesteld, al gaat Willem Smit bepaald schappelijk met dit gegeven om. Door de pandemie moet je het met de voor de hand liggende middelen waarmaken, het is eenmaal niet anders.

Willem Smit is overduidelijk het spil in dit muzikale vriendencollectief. Hij speelt in principe alles alleen in en benut de beschikbare hulpkrachten om het geheel verder in te kleuren. Hierdoor wisselt de Personal Trainer samenstelling met regelmaat, en is het een verrassing wie er live met hem op het podium staat. De funfactor is de gunfactor, heel vrijblijvend zonder vaste compromissen. On-Nederlands goed? Het is een term die vaker aangeduid wordt, en wat misschien nog wel meer zegt over het hedendaags aanbod. Is Personal Trainer een band die ons land internationaal gezien weer op de kaart zet, of is het die gehypte status welke de band al in een vroeg stadium krijgt toegekend? Personal Trainer, hoe verzinnen ze het eigenlijk. Ik heb er een fout veroorloofd Gooise Vrouwen liefdesaffaire gevoel bij, waarbij non-fictie al snel door fictie ingehaald wordt.

Laten we het zo stellen, Personal Trainer heeft een heerlijke pakkend geluid, roept herinneringen op die memoreren naar eerdere Britse burgerhelden bands. Overkoepeld toekijkende studiokracht Stephen Malkmus drukt zijn overstuurde Amerikaanse Pavement indierock avant la lettre stempel op het geheel. Vergeet niet dat het productioneel zeer sterk in elkaar zittende Big Love Blanket door Industry uitgebracht wordt, wat in principe niks meer dan het eigen beheer platenlabel van Willem Smit is. Het is dus gewoon mogelijk, de macht van de Nederlandse maatschappijen is kleiner dan ooit. Ze kunnen zichzelf wel voor de kop slaan, en hopelijk pakken ze hun rol als bandvertegenwoordiger weer snel op. Zo werkt het dus tegenwoordig, vanwege die trage houding zetten ze zichzelf steeds meer buitenspel. Investeren in promotiemateriaal, optredens en andere mogelijkheden om de muziek aan de man te brengen, daar haal je winst uit. De echte liefhebber gebruikt de streamingdiensten vaak als eerste kennismaking, maar wil vervolgens artiesten live ervaren, informatie opslaan en het vinyl vasthouden. Big Love Blanket is nu al op vinyl te krijgen en vanaf 18 oktober ligt de cd dus gewoon in de betere platenzaken.

Website: Music | Personal Trainer (bandcamp.com)

 

terug naar Index