Maija Sofia

Maija Sofia, artiest van de maand oktober 2023 op Muziekwereld

Maija Sofia Makela werkt met muziek, tekst, geluid en performance. Ze is kunstenaar en schrijver en komt uit het Ierse Galway. Ze weeft tussen vormen, haar werk wordt geleid door een toewijding aan experiment en nieuwsgierigheid en ze wordt voortdurend aangetrokken tot het verkennen van het onverklaarbare, het schaduwrijke, het mythologische en het mystieke.

Ze is een veelgeprezen liedjesschrijfster en heeft twee albums uitgebracht: Bath Time (Trapped Animal, 2019), dat werd genomineerd voor de Choice Music Prize, en True Love (Tulle Collective, 2023), dat in The Quietus werd geprezen als "een knoestige wirwar van onweerstaanbare oorwurmen... het werk van iemand met een benijdenswaardig talent." Ze heeft als muzikant veel getoerd en geopend voor artiesten als Sharon Van Etten, Julian Baker en Mega Bog.

Ze ontving de Arts Council of Ireland's Next Generation Award (2020) en een muziekbeurs van het Dublin City arts office (2021) en de Arts Council (2022.) Ze kreeg de opdracht om nieuwe muziek te schrijven van National Concert Hall, Sirius Arts Centre, Dublin Digital Radio, Solas Nua en Cork Midsummer Festival. Haar werk is gearrangeerd en uitgevoerd door het RTE Concert Orchestra en ze heeft verschillende keren opgetreden op de nationale televisie en radio.

Ze heeft verschillende teksten geschreven en haar poŽzie is gepubliceerd in onder andere The Stinging Fly en Banshee. Ze schrijft ook regelmatig teksten bij tentoonstellingen van beeldende kunstenaars en teksten voor muzikanten, filmmakers en festivals. Ze presenteert een maandelijks experimenteel radioprogramma genaamd Invocations op Dublin Digital Radio.

 

Website: True Love | Maija Sofia (bandcamp.com)

Cd recensie: Maija Sofia - True love (muziekwereld.com)

 

terug naar Index