Froukje

 

Froukje, Artiest van de maand september 2023 op Muziekwereld

Taal is een waardevol spelletje. Woorden zijn een manier om wat er in je hoofd zit de wereld in te krijgen en dit is wat singer-songwriter Froukje Veenstra doet. Zet deze woorden op dansbare beats en meeslepende melodieën en je krijgt iets wat een Froukje-plaat zou kunnen zijn.

Froukje werd geboren in 2002 en was nog maar 18 jaar als ze zich in 2020 met haar singles ‘Groter dan Ik’ en ‘Ik Wil Dansen’ in een klap profileerde als één van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. De nummers bieden haar dansbare en zelfgeschreven perspectieven op de huidige klimaatcrisis en existentiële thema’s; ook zijn ze goed voor vele views en miljoenen streams. Ze tekentde een contract bij het platenlabel Top Notch, waar haar debuut-EP ‘Licht En Donker’ begin 2021 op verscheen.

In april 2021 won Froukje de 3FM Talent Award.

Froukje was in mei 2021 te zien in een advertentie van de Nederlandse Spoorwegen waarvoor ze het lied 'Morgen is het weer vandaag' heeft geschreven, dat als muziek in de reclame diende.

In oktober 2021 kondigde ze een tour in Nederland en België aan. Veel shows werden in Nederland al snel weer afgelast door toenemende coronabesmettingen.

Ze was te zien als het voorprogramma van de Belgische band Bazart op 19 & 20 november 2021 in de Lotto Arena. Ze had eerder nog niet voor zo’n groot publiek opgetreden.

In 2022 stond ze op PinkpopPukkelpopBest Kept SecretConcert at Sea en Lowlands. Daarnaast stond ze 15 oktober 2022 in een uitverkochte AFAS Live, haar grootste soloshow tot nu toe. In de AFAS Live speelde ze enkele liedjes samen met S10 waarmee ze ook het nummer Zonder gezicht uitbracht.

In december 2022 deed Veenstra mee aan het online-televisieprogramma Het Jachtseizoen van StukTV, waarin ze na 2 uur en 43 minuten werd gepakt.

In 2023 was Veenstra één van de Ambassadeurs van de Vrijheid voor Bevrijdingsdag. Op 5 mei trad ze op bij de Bevrijdingsfestivals in Zwolle en Den Haag (aanvankelijk ook in Groningen, maar dit werd geannuleerd omwille de slechte weersomstandigheden. Ook was ze te zien in Haarlem bij Bevrijdingspop en in Ewijk bij Down The Rabbit Hole.

En ze was in augustus 2023 deelneemster aan De Slimste Mens.

 

Website: Froukje | Facebook

 

terug naar Index