Busta Rhymes

Mr. Ratelstem
Busta Rhymes heeft de meest karakteristieke rapstem die er bestaat. Zelfs een complete hiphopleek zou zijn ratelstem er nog uit kunnen halen. De 30-jarige New Yorker, echte naam Trevor Smith Jr., geniet in de hiphopwereld veel respect. Hij is een platina artiest, hip-hop goeroe en ook een artiest met veel gezichten. Voor zijn vorige plaat "Genesis" uit 2001 kwamen niet voor niets iconen als Dr. Dre, P.Diddy, Mary J. Blige en The Neptunes opdraven. "Genesis", met single "Break Ya Neck", bleek een sterke plaat na de enigszins zwakke plaat "Anarchy". Een jaar later is er nu alweer "It Ain’t Safe No More", waarop de sterke lijn van "Genesis" wordt doorgetrokken.

Succesvol zakenman
Busta Rhymes (30) kan een getalenteerde artiest genoemd worden. Naast een rapcarrière, is de man met Flipmode Entertainment een succesvol zakenimperium opgebouwd en is hij een verdienstelijk acteur. Sinds eind jaren 80 is Busta een begrip. De in Brooklyn geboren Busta Rhymes richtte de baanbrekende hiphop act Leaders Of The New School op. In 1990 brachten ze hun debuut uit, genaamd “Future Without A Past”. Busta wekte de aandacht van zowel de media als fans.

Hyperactief
Het was enkel een kwestie van tijd voordat hij zou gaan doorbreken met zijn aparte stijl van rappen en opvallende hyperactieve voorkomen. In 1996 gebeurde dit ook uiteindelijk toen hij uitkwam met zijn solodebuut “The Coming”. Deze plaat wordt in hiphopkringen nog altijd beschouwd als een klassieker en past makkelijk in het rijtje Snoop’s “Doggystyle” en Dr.Dre’s “The Chronic”. Dat komt door de single “Woo-hah!! Got You All In Check”, wat een enorme hit werd in 1996. Zijn karakteristieke, stotterende rapstijl deed de jonge kerel uitstijgen boven het gros der rappers.

Op het witte doek
 Tweede album “When disaster Strikes” borduurde voort op het succes en met met de single 'Put Your Hands Where My Eyes Can See' bevestigde Busta zijn naam in de hiphopwereld. Door middel van rollen in films als 'Who's The Man' en 'Higher Learning' deed hij zijn ding op het witte doek. Verder lanceerde hij zijn eigen platenlabel Flipmode Entertainment en bracht daarop 'The Imperial' van de Flipmode Squad uit wat beloond werd met een gouden plaat.

Dalletje
Zijn derde soloalbum 'Extinction Level Event' werd in 1998 uitgebracht en werd platina dankzij de hits “Gimme Some More” en “What It's Gonna Be”. De cartoon-videoclip voor eerstgenoemde is nog hilarisch te noemen. Rond die tijd had hij ook rolletje in de film Shaft en verscheen ook in verschillende frisdrank reclames. Het album “Anarchy” werd matig ontvangen en voor het eerst in zijn carrière ging de rapper door een klein dalleltje. De verkopen vielen zwaar tegen.

Nieuw label, nieuw gemoed
Het gevolg was dat hij overstapte naar het label J Records, waar hij plaat “Genesis” uitbracht. Busta klinkt als vanouds en het bevatte de hits “Break Ya Neck” en “Pass The Courvusier” met hulp van P.Diddy. “It Ain't Safe No More” is inmiddels uit en belooft net zo'n groot succes te worden als zijn voorgangers. De eerste single “Make It Clap” werd een hitje en de volgende dient zich al weer aan: “I Know What You Want”, met niemand minder dan Mariah Carey.

Overeenkomsten
Busta Rhymes: "Ik heb altijd gewild dat mijn albums een soort van overeenkomst hadden, " zegt hij. "De eerste was ‘Coming’, de waarschuwing, toen kwam ‘When Disaster Strikes’ gevolgd door de nasleep: ‘Extinction Level Event’, wat leidt tot ‘Anarchy’. "Genesis" was voor een mij een heel nieuw begin. Op de nieuwe ga ik verder. Over "Genesis" zei hij destijds: "Ik heb altijd geweldige gasten bij mijn optredens, maar deze keer is het programma ongelofelijk. Muzikaal en tekstueel denk ik echt dat ‘Genesis’ mijn sterkste album is en eerlijk gezegd denk ik dat het werkelijkheid is geworden op het moment dat iedereen het nodig had".

Vibe creeren
 Op "It Ain’t Safe No More" hoeft hij ook niet te klagen met bijdragen van The Neptunes, Mariah Carey en natuurlijk zijn eigen Flipmode Squad. De eerste single is "Make It Clap" en de titel heeft een reden. Busta: "Overal waar je komt, of dat nu in de kerk is, of in een stripclub, of een concertzaal, elke keer als je erg een goede vibe brengt, volgt er een applaus. Ik wilde vooral na de nasleep van 11 september de ‘vibe’ er weer in brengen. Applaudiseren is een goed gevoel, "Make It Clap" is een feestnummer". Een ander feestnummer is de Neptunes-productie "Call The Ambulance", een stuiterend nummer die op elke dansvloer de voetjes doet loskomen.

Emotionele kant
> Tweede single is een duet met Mariah Carey, waarmee Busta onlangs een clip opnam. "Ze is nog steeds erg sexy en erg goed. "I Know What You Want" laat een andere kant van me zien, een meer emotionele, tedere kant. Mariah heeft zelf aangeboden te zingen, ze was gecharmeerd van mijn stijl, weet je. Ik ben blij voor haar dat ze weer terug is. Ze is nog steeds een talent".


Basketball-action-figure
Onlangs verraste hij vriend en vijand toen Busta als computeranimatie in de basketball-game NBA Live 2003 zijn debuut maakte. Verder verschijnt in januari de actiefilm "Narc" (met Ray Liotta en Jason Patric), waarin Busta een rolletje speelt. En tenslotte is hij samen met P.Diddy genomineerd voor de Grammy Award voor Best Rap Performance met het nummer "Pass The Courvoisier Part II" . Het laatste nieuws: hij neemt een nummer op met niemand minder dan LeAnn Rimes, in een productie van Dan The Automator (o.a. Gorillaz, Beck, Beastie Boys).

 

Terug naar Hoofdindex