Bintangs - These hands  (Waardering Muziekwereld) 8

Bintangs - These hands

In 1961, zestig jaar geleden dus, werd de band Bintangs uit Beverwijk opgericht door de broers Frank en Arti Kraaijeveld als indo-rockband.  Al snel werd de stijl rythm & blues en vooral rauwer; men sprak toen over de ‘Hoogovensound’. Hun grootste hits Ridin’ On The L & N en Travellin’ In The USA uit 1970 kwamen beiden van het gelijknamige album. Na veel bezettingswisselingen (in 1985 al de drieëndertigste line-up!), stoppen en opnieuw beginnen, geflopte singles en redelijk goed ontvangen albums, waarvan Genuine Bull als de klassieker, bestaat Bintangs nog steeds en viert dit jaar het zestig jarige jubileum. Reden te meer om dat met een stevig en energiek album te vieren, namelijk: These Hands. Negen eigen songs staan er op plus een rake cover van Chuck Berry’s Back To Memphis. Ondanks dat Frank Kraaijeveld nog de enige overgebleven originele Bintang is, is hun sound sinds de oprichting hetzelfde gebleven. De herkenbare zang van Gus Pleines uit de beginjaren die deed denken aan Mick Jagger heeft plaatsgemaakt voor de rauwere zang van Frank Kraaijeveld die ook de baspartijen voor zijn rekening neemt met zijn onafscheidelijke Danelectro bas. Zijn bandgenoten zijn Dagomar Jansen op gitaren, lapsteel, harmonica, percussie en zang, Marco Nicola op gitaren, slidegitaar, dobro en zang en Burt van der Meij op drums en percussie. Speciaal voor dit album speelden mee oud-bandlid Albert Schierbeek op gitaar op Back To Memphis en Erwin Kollaard op keyboards; ook zijn zij verantwoordelijk voor de co-productie en mixing.

Het beluisteren van het album is een feest van herkenning maar ook klinkt het fris en nieuw: een mooie combinatie! These Hands is een album met stevige rocknummers die goed in elkaar zitten, vol energie en uitnodigend tot bewegen en dansen. Prachtig geproduceerd ook, elk instrument klinkt helder en op standje tien is het alsof ze in je kamer staan te spelen.
Zestig jaar na oprichting met zo’n fris en rockend album komen is een prestatie in het bijzonder van Frank Kraaijeveld. Zestig jaar lang je eigen sound bewaken met zoveel verschillende muzikanten geeft aan dat je sterk in je schoenen staat en een rasmuzikant bent. De kortere dagen komen er aan, dus laten we het binnen maar leuk maken en goede muziek hoort daarbij, These Hands dus van de Bintangs! (Miller Records)

Vermeldenswaardig is ook de uitgave van het boek Be Frank (Uitgave Historisch Genootschap Midden Kennemerland) van Frank Kraaijeveld; driehonderd pagina’s Bintangs geschiedenis en foto’s.

Recensent: Jarl van Meeteren

Bron: www.realrootscafe.com

Direct link: Bintangs, These Hands (realrootscafe.com)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 december 2021

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex