Beth Nielsen Chapman - Hearts of glass (Waardering Muziekwereld) 9

Beth Nielsen Chapman - Hearts of glass

Hearts Of Glass is het dertiende album van de Amerikaanse singer/songwriter Beth Nielsen Chapman. Geboren in Harlingen, Texas, verbleef zij als dochter van een luchtmacht majoor een tijdje in Duitsland, waarna de familie zich settelde in Alabama. De Duitse gitaar van het merk ‘Framus’, aanvankelijk bedoeld als een geschenk voor vaderdag, belandde al vlug in Beth’s handen. Zo vlug als dat zij haar eerste akkoorden kon spelen, begon zij liedjes te schrijven. De toen heersende Vietnamoorlog, de dood van Martin Luther King en ook de trip naar Dachau die zij tijdens haar verblijf in Duitsland met haar klas maakte, haakten diep bij haar in. Haar albumdebuut Hearing It First maakte zij in de jaren ’80, de periode waarin zijn ook met haar gezin naar Nashville verhuisde. In de jaren ’90 schreef Beth hits voor onder andereTanya Tucker en Willie Nelson. Maar in 1993, net voor het verschijnen van haar tweede album You Hold The Key sloeg het noodlot toe. Haar echtgenoot kreeg kanker en overleed. Beth werkte echter moedig verder tot zij in 2000 zelf gediagnostiseerd werd met borstkanker. Op dat moment legde zij net de laatste hand aan het album Deeper Still, met gastbijdragen van onder andere John Prine en Emmylou Harris. Een album dat pas twee jaren later zou verschijnen. Beth liet zich niet van haar stuk brengen en ondanks de zware behandeling die zij onderging, bleef zij componeren.

Haar nieuw album Hearts Of Glass laat nogmaals horen wat een fantastische songschrijfster zij wel is. Naast een aantal nieuwe songs herbergt het album ook songs die opnieuw opgenomen werden. Opener Come To Mine is een leuk, door country beïnvloed nummer. Heerlijke melodie, die zich dadelijk tussen je oren nestelt. Old Church Hymns & Nursery Rhymes, wat Beth schreef voor het ‘Eagle’-album van Waylon Jennings, doet je wegdromen naar het verleden. De songs van haar eerdere albums, die ze voor Hearts Of Glass opnieuw opnam, worden als het ware herboren. Zo switcht Life Holds On van een oorspronkelijke pianobegeleiding naar elektrische gitaar. Het lijkt alsof je getuige bent van de geboorte van het nummer. Datzelfde gevoel van het ontstaan van een song krijg je nogmaals bij het heropgenomen Rage On Rage, het intieme Child Again en het sfeervolle Dancer To The Drum. ‘Less Is More’ voorziet Enough For Me dan weer van een oogverblindende schittering. Een pracht van een meeslepende classic country lovesong is Beth’s If My World Didn’t Have You, waarin Rodney Crowell als backing vocal te horen is. Dat nummer stond trouwens ook op Wille Nelson’s A Horse Called Music. Voor dat album schreef Beth ook Nothing I Can Do About It Now waar Nelson een nummer 1 hit mee scoorde. En wie bij het melancholische You’re Still My Valentine niet ontroerd raakt, toont zich zonder meer gevoelloos.

Met Hearts Of Glass profileert Beth Nielsen Chapman zich nog maar eens als een grote dame, die je keer op keer weer weet te raken met haar prachtige stem. Prachtig album!
 
Auteur: Lambert Smits

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: read:http://www.keysandchords.com/album-review-blog/beth-nielsen-chapman-hearts-of-glass

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 april 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex