Beth Lee - Waiting on you tonight (Waardering Muziekwereld)

Beth Lee - Waiting on you tonight

De Texaanse muzikante Beth Lee vermaakt meedogenloos met Amerikaanse rootsmuziek, flink wat gitaren, uitstapjes richting omliggende genres, volstrekt tijdloze songs en prima zang. Laat Waiting On You Tonight van Beth Lee uit de speakers komen en je wordt getrakteerd op de ene tijdloze song na de andere. De ene keer domineren invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, het volgende moment is het meer pop of rock en hier blijft het niet bij. Alle songs worden smaakvol ingekleurd met een hoofdrol voor gitaren en dan is er ook nog eens de aangename stem van Beth Lee, die in meerdere genres uit de voeten kan. Waiting On You Tonight geeft je humeur een boost, maar het fraai geproduceerde album ademt ook kwaliteit. Het is dringen in het rootsgenre, maar het album van Beth Lee zou ik er zeker uit pikken.

Het aanbod aan nieuwe albums binnen de Amerikaanse rootsmuziek is nog altijd erg groot, maar Waiting On You Tonight van Beth Lee heb ik er onmiddellijk uitgepikt. Allereerst omdat het album is geproduceerd door Chuck Prophet drummer Vicente Rodriguez en hiernaast omdat Beth Lee uit Austin, Texas, komt en voor de afwisseling eens niet uit Nashville. Chuck Prophet en zijn muzikanten staan al een aantal decennia garant voor kwaliteit, terwijl Amerikaanse rootsmuziek uit Austin over het algemeen wat rauwer klinkt dan de countrymuziek uit Nashville. Dat rauwe hoor je direct in de openingstrack van het album waarin de gitaren lekker stevig uit mogen pakken. Het beviel me direct, maar Waiting On You Tonight is uiteindelijk een album vol verrassingen.
Waiting On You Tonight is het eerste album dat Beth Lee alleen onder haar eigen naam uitbrengt, maar een debuut is het zeker niet. Samen met haar band The Breakups maakte ze immers ook al twee albums, die mij overigens niet zijn opgevallen. Waiting On You Tonight deed dat wel.

Beth Lee maakt naar eigen zeggen muziek die in vele hokjes past. Ze noemt op haar bandcamp pagina “sixties girl groups, soul music, seventies punk music, eighties new wave, nineties alternative rock and contemporary Americana” als genres die ze aantikt op haar nieuwe album. Die hoor ik persoonlijk niet allemaal terug, maar Beth Lee heeft absoluut een zeer veelzijdig album afgeleverd. Wat mij betreft maakt de singer-songwriter Amerikaanse rootsmuziek in de breedste zin van het woord en laat ze zich bovendien niet beperken door de tijd. Waiting On You Tonight doet me vaak denken aan de Amerikaanse rootsrock albums die in de jaren 80 werden gemaakt, maar Beth Lee kan ook zomaar een aantal decennia verder terug of juist vooruit schieten. De Amerikaanse muzikante heeft een goed gevoel voor songs die direct bij eerste beluistering indruk maken en vervolgens makkelijk blijven hangen. Het is deels de verdienste van de volle instrumentatie op en productie van het album, waarin met name de gitaren keer op keer de hoofdrol spelen. De ene keer schuift het wat op richting traditionele rootsmuziek, de volgende keer mogen invloeden uit de pop en rock een net wat belangrijkere rol spelen. De instrumentatie klinkt even aangenaam als tijdloos en vormt een fraaie basis voor de zang van de Texaanse muzikante. Ook de zang op Waiting On You Tonight bevalt me uitstekend. Beth Lee heeft haar nieuwe album volgestopt met invloeden en lekker vol ingekleurd, maar ook met haar zang kan ze meerdere kanten op. Ze beschikt niet over een hele krachtig, maar wel over een zeer aangename stem en het is ook nog eens een stem die het album voorziet van een herkenbaar eigen geluid. Het is een warm geluid dat prachtig kleurt bij de zeer melodieuze songs op het album.

Waiting On You Tonight van Beth Lee is zo’n album dat je eindeloos op kunt zetten zonder dat het gaat vervelen en als het even inzakt, komt er altijd wel een prachtige gitaarsolo of riff voorbij, doet Beth Lee er nog een schepje bovenop met haar zang of wordt er toch nog een ander genre bij gepakt. Het is 36 minuten lang een feest van herkenning en een opeenstapeling van buitengewoon aangename songs, maar dit album van Beth Lee is ook gewoon goed.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: De krenten uit de pop: Beth Lee - Waiting On You Tonight

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 maart 2021

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex