Bendik BrŠnne - The last great country swindle (Waardering Muziekwereld) 8

Bendik BrŠnne - The last great country swindle

Doordat de temperaturen hier in de Lage Landen nu eenmaal meer be´nvloed worden door het hoge noorden, lijkt het erop of de stroom van nieuw albummateriaal ook aan deze invloed onderhevig is. Een voorbeeld daarvan is het nieuwe album van singer/songwriter Bendik BrŠnne. Met deze The Last Great Country Swindle brengt dit Noors rock 'n roll fenomeen zijn derde album uit. Voor dit album bracht hij diverse Noorse muzikanten samen, maar vooral de medewerking met de Canadese Daniel Romano loopt hierbij in de kijker.

Voor het schrijven en/of bewerken van de 9 nummers voor deze The Last Great Country Swindle haalden Bendik BrŠnne en zijn broer Marris inspiratie uit de jaren 70, en met name bij namen als de Beach Boys en Dr. John. Een andere inspiratiebron voor het maken van dit album werd gevonden bij Fiesta band Los Plantronic's Tour Bus. De samenwerking met Daniel Romano is bepaald niet toevallig te noemen en omvat op dit album naast de backing vocals en gitaar ook nog drums en synthesizer. Ook het artwork is een idee van Romano.

Het resultaat werd een ongepolijst en dynamisch album, waarbij er geen ruimte werd voorbehouden aan compromissen. Openen doen ze hier met een eigen arrangement op Del Shannon's-hit uit 1961, Runaway. Weglopen doen ze hoegenaamd niet, want door de lichte Mariachitoets van de blazerssectie krijgt deze sixties-klassieker toch een geheel nieuw leven toebedeeld. Met nummers als het zomerse Ain't Nobody Like Me en Summerfield slaagt Bendik BrŠnne en zijn gevolg erin het retro aspect van dit album te behouden. Worries Me krijgt op dit album eerst een funky intro alvorens de gitaren zich meester maken over deze song. Met de prachtige ballad Sunshower sluit Bandik BrŠnne zijn pleidooi voor het verleden hier in volledige schoonheid af....of toch niet helemaal want daar is de Mariachi sound weer.

Bron: www.rootsville.eu

Deeplink: read:http://www.rootsville.eu/2015%20album%20reports/2017/reports/bendik%20braenne.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 november 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex