Bender - Broos   (Waardering Muziekwereld)

Bender - Broos

Viermansformatie Bender uit Haarlem bracht onlangs hun tweede album uit, getiteld Broos. De band bestaat uit zanger Bert Vissers, gitarist Tom Bak, contrabassist Jos Caspers en trompettist Rodney Calis. Vier jaar geleden debuteerde Bender met de cd Voor Het Te laat Is. Na hun debuutalbum richtte Bender zich nadrukkelijk op het toeren langs de landelijke culturele podia.

Na eerste beluistering klonk het album voor mij gelijk al veelbelovend en na diverse luistersessies bleef die positieve conclusie kaarsrecht overeind. De openingstrack Zo Mooi doet meteen recht aan de titel. De toon is gezet voor meerdere op het album prijkende liedjes, vol van melancholie, prachtige accordeonakkoorden van Mattie Poels en mooie bijdragen van trompettist Rodney Calis, zoals in de intro van het tweede nummer Zonderling. Ook het aangrijpende liedje Tante, zo herkenbaar uit het dagelijks leven van een bejaarde tante met een lang leven achter haar, die dankbaar is voor het bezoek van haar neef.

Bert Vissers beschikt over een aangenaam warme stem, die in 12 van de 14 tracks nadrukkelijk zijn stempel drukt op de mooie, veelal melancholisch aangrijpende teksten, die aangenaam harmonieert met de uiterst gevarieerde muzikale omlijsting. Titelnummer Broos verhaalt over de relatief korte periode van talloze momenten van kindergeluk en is absoluut een ‘groeibriljantje’ dat na iedere nieuwe beluistering nog meer gaat boeien, mede vanwege de als intermezzo uiterst functionele vioolklanken van gastmuzikant Jelle van Tongeren.

Laat ik dan gelijk de andere muzikale gasten in het zonnetje zetten: naast Jelle zijn er gastbijdragen van Robert Bakker (klarinet), Ap de Ree (drums), Mattie Poels (toetsen, accordeon, percussie) en Sjoerd Caspers (Kunkels draaiorgel). Zij hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan dit mooie gevarieerde album dat overigens niet tot stand zou zijn gekomen zonder de financiële ondersteuning van 67 donateurs en het Ramses Shaffy Fonds.

Broos is een prachtig album geworden waar Bender best wel trots op mag zijn. Enig minpuntje vormt wat mij betreft de twee instrumentale nummers, waarvoor de band ongetwijfeld een artistieke invalshoek als doel voor ogen had, maar mij echter de essentie ontgaat. Liever had ik daarvoor in de plaats 1 of 2 mooie luisterliedjes gezien. Maar laat ik niet te veel afbreuk doen aan het eindresultaat van Broos en deze recensie eindigen met mijn complimenten voor het prachtige artwork met alle songteksten.

Bender is een talenvolle band aan het vaderlands ‘kleinkunstfirmament’ waarvan  we de komende jaren nog veel moois mogen verwachten.

Auteur: Fred Pach

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 augustus 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex