Ben Reel - Come a long way / 8  (Waardering Muziekwereld)

Ben Reel - Come a long way

Come A Long Way is het elfde studioalbum van Ben Reel. De Ier debuteerde in 1999 met This Is The Movie. Bij het verschijnen van die release werd er in de recensies gerefereerd aan Roy Orbison. Deze Amerikaanse country en rock zanger heeft een stem uit duizenden. De vergelijking tussen Reel en Orbison werkte – ook –  in het voordeel van Reed. Hij werd geprezen om de zelf geschreven composities én zijn stem,. De recente pandemie had ook voor de carrière van Ben Reel gevolgen. Hij bracht in 2021 Live @JJ Smyths Dublin (2021) en een jaar later was er Locked In Live (2022). Het waren twee schijfjes met eerdere live opnames en in de studio opgenomen nieuwe liedjes. Er volgden geen optredens.

De titel Come A Long Way suggereert dat het schrijven en opnemen van de nieuwe release een lang proces is geweest. Bij beluistering lijkt dat mee te vallen. In openingsnummer ‘Don’t Fight It Baby’ kijkt Reel al schrijvend terug op zijn leven. If there’s one more song that I had to write. If ther’;s one more fight I had to fight. Reel haalt herinneringen op en beschrijft de gemiste kansen. Hij heeft liedjes en liefdes gemist, ruzies niet beslecht en is gevechten niet aangegaan. Tegen het liefje zegt hij dat ze geen spijt moet hebben. De track ‘Hunter’ heeft daarna een lekker rockritme. Opnieuw is de tekst persoonlijk. Reel zingt tegen een toekomstige vriendin dat hij op het juiste moment zal wachten om haar hart te veroveren. Reel bezingt de liefde en heeft in de countryrock een mooie snik, ‘From The Day I Was Born’ volgt. En nogmaals kijkt Reel terug. Hij zingt over alle oorlogen die er tijdens zijn leven zijn geweest. Hij vraagt aandacht voor alle conflicten die er vanaf zijn vroegste jeugd zijn geweest. In ‘Loretta On My Mind’ klinkt hij weer als Roy Orbison. Het is in de ballades dat hij het timbre, het geluid van zijn Amerikaanse voorbeeld vindt. In ‘The Finish Line’ roept hij om steun van Jezus na veel mislukte ervaringen. I’ve been a drunk, I’ve been a gambler. My soul’s as black as the Boston Strangler. I wanna repent (-). Help me Jesus. Cross the finishline En al zijn de gedachten soms wat zwaar en zonder al te veel uitzicht op een beter leven, Reel blijft opgewekt musiceren.

De elfde langspeler van Ben Reel is een release met veel verhalen. Op de hoes van Come A Long Way staan twee foto’s van Reel. Naast een foto als tiener, is er een afbeelding uit 2023. Ben Reel laat met deze twee foto’s zien nog steeds onderweg te zijn. Het blijft fascinerend deze Ierse singer-songwriter te volgen.

Recensent: Jaks Schuit

Bron: www.realrootscafe.com

Direct link: Ben Reel, Come A Long Way – REAL ROOTS CAFÉ (realrootscafe.com)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 november 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex