Ben Bostick - Hellfire  (Waardering Muziekwereld) 8

Ben Bostick - Hellfire

Vorig jaar debuteerde Ben Bostick met een naar hem genoemd album en wist hij meteen onze appreciatie in de wacht te slepen. De in Americana en rootsmuziek gewortelde nummers voorspelden een mooie toekomst voor deze singer/songwriter.

Een toekomst die hij nu reeds uitbouwt met opvolger Hellfire en die een beetje anders klinkt dan wij verwachtten, maar daarom niet minder interessant, integendeel zelfs. Hellfire bevat namelijk 11 rauwe nummers, die tijdens live concerten het drinkend publiek al vlug joelend doet participeren. Misschien een beetje vreemd, maar het is net die sfeer die Bostick op dit album wou inblikken. In de studio namen de heren dan ook plaats in een cirkel en speelden live, zonder hoofdtelefoons, gebruik makend van stagemonitors het album in. Een setting die vruchten afwerpt, want Hellfire geeft prima de beoogde sfeer weer. Aftrappen doet hij met No Show Blues. De snedige gitaar, Bens rauwe stem en de donkere beat van deze bluesrocker, zetten je rechtervoet al dadelijk aan het werk. En meteen heeft Bostick zijn eerste punt binnen. Maar Ben laat het niet bij dat ene punt. Met de titeltrack, een uptempo Americanasong, opgesmukt met een ‘call and response’ spelletje, krijgt hij het dronken barpubliek zeker aan zijn zijde en zet hij de keet meteen in vuur en vlam. Van interactie tussen artiest en publiek gesproken, kan deze song tellen. Hopelijk heeft de lokale bar een dansvloer want No Good Fool en Work, Sleep, Repeat schreef Ben voor de nog steeds in aantal groeiende liefhebbers van ‘line-dancing’. Tijd om op adem te komen, gunt hij je niet. De titel Blow Off Some Steam zet je dadelijk op het verkeerde been. Stoom afblazen, geen probleem, maar dan wel ‘the rocking way’. Gelukkig kan het allemaal wel op een humoristische manier. Humor té over, en dan nog wel a la New Orleans, inclusief de bij het genre horende piano, ramt hij door je speakers in It Ain’t Cheap Being Poor. Tijd voor ballades heeft Ben niet. Trouwens die zouden ook niet gedijen in deze ruwe, donkere, van alle franjes ontdane playlist. Nog één keer vliegt hij er keihard in met The Outsider, waarna onze wijsvinger als vanzelf op de repeatknop drukt.

Met Hellfire slaat Ben Bostick een nieuwe weg in. Een weg, die zijn optredens ambitievol en legendarisch zal maken en waarvan je op dit album een niet te versmaden voorproefje krijgt. Een voorproef die al vlug naar meer van dit vraagt.

Auteur: Lambert Smits

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: read:http://www.keysandchords.com/album-review-blog/ben-bostick-hellfire

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 juli 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex