Ben Bedford - The hermit's spyglass  (Waardering Muziekwereld)

Ben Bedford - The hermit's spyglass

In de tweede helft van vorig jaar kwamen een aantal cdís onterecht onderop de stapel. Er schieten altijd albums bij in, dat is nu eenmaal een onderdeel van het selectieproces, echter The Hermitís Spyglass verdiende, achteraf gezien, aanmerkelijk meer aandacht. Wellicht mosterd na de maaltijd, maar ik wil alsnog benadrukken dat dit album, zijn vijfde, wederom een uitstekend werkstuk is geworden. Ik was al onder de indruk van de uit Springfield, Illinois afkomstige Amerikaan vanaf zijn eerste plaat, Lincolnís Man, die qua verhalen en sfeer geÔnspireerd was op de Amerikaanse Burgeroorlog. Eigenlijk heeft hij sindsdien niet meer teleurgesteld. Ongelooflijk knap hoe een artiest iedere keer opnieuw zijn bakens lijkt te kunnen verzetten. Hij behoort dan ook zeer zeker tot de categorie musici die ik graag live eens wil zien en horen spelen. Jammerlijk, want terwijl ik vorig jaar op vakantie de omgeving van Vancouver verkende, vertoefde Ben Bedford op de Nederlandse podia.

Mei 2018 werd Ben gekozen tot ťťn van de winnaars van de Kerrville New Folk, een jaarlijks terugkerend competitief evenement. Geen geringe prestatie wanneer je mag aansluiten op een lijst, waar niet de minste artiesten op prijken. Deze laatste plaat van Ben is een introspectief verhalend geheel van iemand die zich terugtrok in stilte voor het verkrijgen van de broodnodige inspiratie. Zes nummers voorzag Ben van tekst, naast vijf instrumentale werkstukjes. Er wordt ons een blik gegund in het leven van een zelfverkozen kluizenaar. Muzikale kiekjes in en rondom een bescheiden gecreŽerd decor. Naast alleskunner David Cain tref je behalve Ben Bedford niemand aan op The Hermitīs Spyglass. Een intiem album dat alle aandacht verdient. Indrukwekkend hoeveel zeggingskracht dit unieke talent heeft weet te leggen in het instrumentele The Mule And The Horse. Het nummer is iets meer dan 2 minuten, maar resoneert vervolgens nog even gelukzalig na. Je deelt mee in de rust.

"Out on the rise, west of the town, where the tall Needlegrass burns to the ground. We sit inside, together apart, and a window of light shines in the dark".

Recensent: Rein van den Berg

Bron: www.johnnysgarden.nl

Deeplink: http://www.johnnysgarden.nl/?q=content/ben-bedford-hermit%E2%80%99s-spyglass

 

Lees de volledige recensie op 12 maart 2019

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex