Ben Bedford - Portraits   (Waardering Muziekwereld) 8

Ben Bedford - Portraits

Portraits is samengesteld, speciaal voor Berts Cavalier-label, uit de eerste drie albums van Ben Bedford. Een geweldige aanvulling voor mensen die alleen The Hermitís Spyglass en The Pilot And The Flying Machine in hun collectie hebben staan. Zelf heb ik zijn eerste drie albums wel, en vooral zijn debuut, Lincolnís Man, kan ik mij nog herinneren als een uitermate aangename kennismaking. Op dat album dook hij op een aansprekende manier in de Amerikaanse geschiedenis, meer specifiek ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. Hij deed dat dusdanig overtuigend dat hij mij als het ware meenam terug in de tijd. Ben Bedford bezit de eigenschap waardoor hij mijn voorstellingsvermogen activeert. Het is de voornaamste reden dat ik hem als artiest ben blijven volgen. Zijn traditionele singer songwriter stijl is gedegen vakmanschap gekoppeld aan een onmiskenbaar talent om prachtige liedjes te schrijven en te zingen. Zijn rustgevende uitvoerende stijl is minstens zo kenmerkend. Even weg van dagelijkse beslommeringen.

Portraits opent met de titelsong van zijn debuut, en het nummer heeft sindsdien niet aan kracht ingeboet. Hetzelfde geldt voor het van Land of the Shadows afkomstige The Sangamon. Verhalen waarbij je ouderwets de tekst erbij pakt, ik althans, om meer nadrukkelijk te volgen waarover het gaat.

Portraits bevat geen nieuwe songs, of opgepoetste uitvoeringen. Het zijn de oorspronkelijke versies. Zorgvuldig samengesteld vind je hier de sleutelnummers van zijn eerste drie platen. Mocht je Łberhaupt nog niet kennisgemaakt hebben met Ben Bedfords unieke stijl dan is dit tevens een mooie gelegenheid om eens te proberen. Zijn tour is vooralsnog verplaatst naar 2021 waardoor dit album wellicht beschouwd mag worden als een opwarmertje voor nieuwe muziek die hij dan mogelijk meebrengt. Zelf begin ik zo langzamerhand behoorlijk tabak te krijgen van Corona en alle nare consequenties. Ongetwijfeld in schril contrast tot mensen die serieus door de crisis getroffen zijn, maar mens wat mis ik een avondje uit. Eentje waarbij je zorgeloos kan genieten van livemuziek en gezelschap van mensen. Vooral het soort intieme concertjes die iemand als Ben kan verzorgen, daar kan ik amper op wachten. Wordt vervolgd!

Recensent: Rein van den Berg (Blog Johnnys Garden)

Deeplink: https://johnnysgarden.nl/portraits/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 oktober 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex