Backtrack Blues Band - Way back home  (Waardering Muziekwereld)

Backtrack Blues Band - Way back home

De Backtrack Blues Band uit de Tampa Bay Area in Florida bestaat al 36 jaar. Toen ze in 1990 tien jaar bestonden, namen ze hun eerste album met dezelfde titel als hun bandnaam op. Daarna verschenen nog drie albums, ‘Killing Time’ in 1991, ‘Boogie Shack’ in 1996 en ‘Captured Alive’ in 2012.
Nu brengen ze ‘Way Back Home’ uit, hun vijfde plaat. Er staan tien songs op, tien gedreven Chicago bluessongs. De band grijpt terug naar de sound van Paul Butterfield en de vroege Fabulous Thunderbirds. Zes daarvan werden geschreven door zanger/mondharmonicaspeler Sonny Charles. Het is even wennen aan Sonny’s stem, maar ondanks dat hij blank is, klink hij als een oudere Afro-Amerikaan. En dit keer is het geen cliché. Zijn stem is wat geknepen, maar klinkt doorleefd en donker. Op mondharmonica is Sonny echt een crack. Elke noot valt op de juiste plaats en er ligt veel gevoel in zijn spel, zeker als hij akoestisch speelt.
Het is duidelijk een band met al heel wat kilometers op de teller. Het samenspel is formidabel. Gitarist Kid Royal speelt de ene geweldige solo na de andere. Hij heeft een beetje een gecombineerde stijl, Chicago en West-Coast stijl. Ook zeker vermeldenswaard zijn de bijdragen van gastmuzikant, pianist Victor Wainwright.
De overige vier songs zijn interpretaties van bekende bluessongs. Zo spelen ze een zeer gedreven versie van de Spriggs klassieker ‘Nobody But You’. Maar ook twee Sonny Boy Williamson hits, een schitterende versie van ‘Your Funeral, My Trial’, waarop Sonny akoestisch blaast en een pompende versie van ‘Checkin’ On My Baby’. Het bekendste nummer dat ze opnamen is een versie van Big Joe Williams’ ‘Baby, Please Don’t Go’. Het is te zeggen, het is eigenlijk een traditional die al stamt uit de 19de eeuw, maar Williams scoorde er in 1935 een hit mee. Het verwarrende is dat de credits naar Phil Lynott van Thin Lizzy gaan. Wat een grove vergissing is dat. Lynott schreef inderdaad een rocknummer met exact dezelfde titel, maar dat is uiteraard een totaal andere song! Iets te snel gegoogeld misschien? Lang geleden dat ik nog zo’n fijne Chicago-plaat heb gehoord!
 
Line-up:
Sonny Charles (zang, mondharmonica)
Kid Royal (lead gitaar)
Little Johnny Walter (ritme gitaar)
Joe Bencomo (drums)
Stick Davis (bas)
gastmuzikant Victor Wainwright (piano)

 

Auteur: Peter Jacobs

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/backtrack-blues-band-way-back-home

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 5 januari 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex