Away With Birds - Away With Birds  (Waardering Muziekwereld) 9

Missy Raines - Royal travellers

Away With Birds is een project van de Ierse broers Pat en John Carrie, afkomstig uit Tipperary. Een stadje dat wereldberoemd werd door het liedje It's a long way to Tipperary geschreven door de Engelsman Jack Judge, wiens grootouders uit county Tipperary kwamen. Alhoewel de broers beiden al heel lang professioneel muziek maken, was dit de eerste keer dat ze samenwerkten. Pat was voorheen actief in de Ierse scene en is tegenwoordig woonachtig in Brussel. John woont al lang in Nederland en heeft een eigen band genaamd John Carrie and Moor Green. Daarnaast nam hij in 2012 zijn eerste soloalbum Shy Away op, opgedragen aan muzikale helden als Nick Drake en John Martyn.

Dit intieme album werd opgenomen in een kleine zolderkamerstudio in Amsterdam. Op dezelfde plaats werd Away With Birds opgenomen in slechts twee dagen tijd. Away With Birds kan gezien worden als een uitlaatklep voor de broers. Toen de broers de liedjes begonnen te schrijven bevonden hun beide ouders zich in een vergevorderd stadium van dementie. De titel van het album, Away With Birds, is erg toepasselijk, het is een Engelse uitdrukking voor niet meer met beide benen in de realiteit staan. De muziek doet geregeld dromerig en erg relaxt aan. Of in Johns eigen woorden “very relaxed music, good for the soul”. De broers hebben aparte, op elkaar gelijkende stemmen. Naast dat de muziek dromerig is, klinkt het af en toe folky, rauw en soms een tikkeltje freaky. Muziek die beïnvloed is door muzikale helden als Jason Molina, Bonnie “Prince”Billy, Sparklehorse, Vic Chessnutt en Danger Mouse. Maar toch hoor ik vooral muziek met een eigen signatuur. De liedjes werden door de broers afzonderlijk geschreven, maar vormen toch duidelijk een geheel. Het levert elf bloedmooie liedjes op, die mij diep weten te raken. Een liedje als To Kingdom roept bij mij dezelfde relaxtheid op als Us & Them van Pink Floyd. En een afsluiter als Shed Song wordt door bijzonder fraai subtiel gitaar- en melodicaspel naar nog grotere hoogtes gestuwd. Ondanks de sobere invulling van de liedjes weten ze snel te overtuigen. De broers kregen vakkundige hulp van Sjoerd Spoelstra op fluit, piano, orgel, melodica en achtergrondzang. Vooral zijn fluitspel in Boat by the River is een prachtige toevoeging.

Away With Birds is een verslavend album wat me diep weet te raken en behoort ongetwijfeld voor mij tot de fraaiste releases wat 2019 zal gaan brengen. 

Recensent: Theo Volk

Bron: www.johnnysgarden.nl

Deeplink: https://www.johnnysgarden.nl/?q=content/away-birds-away-birds

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 mei 2019

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex