Aurora - What happened to the heart? / 9  (Waardering Muziekwereld)

Aurora - What happened to the heart?

AURORA is op haar nieuwe album What Happened To The Heart? goed voor ruim een uur muziek en in dat uur komt zoveel voorbij dat het je duizelt, maar de Noorse muzikante overtuigt ook met bijzondere muziek. What Happened To The Heart? is mijn eerste kennismaking met de muziek van AURORA. Het is een overweldigende kennismaking, want de muziek van de muzikante uit Stavanger kan op haar nieuwe album alle kanten op. AURORA kan op haar nieuwe album klinken als een gelouterde popster, maar ook als een duistere Scandinavische ijsprinses, als een getergde folkie of als een muzikante die er stevig op los experimenteert. Het was bij eerste beluistering zeker even wennen, maar hoe vaker ik naar What Happened To The Heart? luister, hoe meer in onder de indruk ben van de veelzijdige muziek en zeker ook van de fantastische stem van de bijzondere Noorse muzikante AURORA.

De Noorse muzikante AURORA heeft inmiddels een handvol albums op haar naam staan, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik tot voor kort nog nooit naar haar muziek had geluisterd. Waarom dat zo is weet ik niet precies, maar ik ging er tot voor kort van uit dat AURORA wat eenzijdige, eendimensionale en over het algemeen nogal bombastische elektronische popmuziek maakte. Nieuwsgierig geworden door de bijna zonder uitzondering zeer lovende recensies voor haar nieuwe album What Happened To The Heart? heb ik het toch een keer geprobeerd met de muziek van AURORA, waarna ik al snel kon concluderen dat haar muziek niet eenzijdig of eendimensionaal is en ook zeker niet is te omschrijven als bombastische elektronische popmuziek. AURORA is het alter ego van de uit Stavanger afkomstige Aurora Aksnes, die als tiener al haar eerste muziek uitbracht. Haar vorige albums ken ik nog niet, maar de zeer lovende recensies voor What Happened To The Heart? begrijp ik inmiddels volledig. Op haar nieuwe album maakte de Noorse muzikante incidenteel nogal stevig aangezette popsongs, maar ze kan ook uit de voeten met juist hele kleine en intieme popsongs. Stevig aangezette popsongs zijn er momenteel in overvloed en vind ik over het algemeen niet zo interessant, maar de popsongs van AURORA hebben iets bijzonders. Het is het bijzondere dat ik ook hoor in de songs van Lorde, die iets uit andere windstreken toevoegt aan haar songs. Dat doet AURORA ook, want haar songs hebben iets typisch Scandinavisch. De zang heeft vaak een wat onderkoeld karakter en dat komt ook terug in de muziek op het album. De stem van AURORA is overigens een bijzonder sterk wapen en dat wordt dan ook volledig ingezet op What Happened To The Heart?, waarop de stem van de Noorse muzikante vaak in meerdere lagen uit de speakers komt. Hoe mooi de stem van AURORA is hoor je nog wat beter in de meer ingetogen en intieme songs op het album, waarin de muzikante uit Stavanger ook laat horen dat ze over een enorm bereik beschikt.
De kleiner uitgevoerde popsongs op het album hebben mijn voorkeur, maar ook als AURORA wat meer uitpakt is er heel veel te horen in haar muziek. Ook als de Noorse muzikante schijnbaar kiest voor toegankelijke popsongs gebeurt er in muzikaal opzicht van alles en ook in vocaal opzicht laat AURORA veel meer horen dan de meeste van haar concurrenten. What Happened To The Heart? bevat maar liefst zestien tracks en meer dan een uur muziek en in dat uur schiet het alle kanten op. Het ene moment is de muziek teruggebracht tot de essentie en voel je hooguit een zwoel briesje, het volgende moment pakt de Noorse muzikante in alle opzichten flink uit en trekt een zware storm over. Intieme folk met een tokkelende gitaar loopt moeiteloos over in met een batterij synths flink vol ingekleurde pop en weer terug en op een of andere manier klinkt het in de songs van AURORA volkomen logisch, ook als ze je opeens de dansvloer op trekt. De fluisterzachte songs doen wel wat denken aan Billie Eilish, maar een paar noten later is AURORA een Scandinavische ijsprinses, die je een donker bos in sleurt, waarna ze zomaar kan verrassen met Mediterrane of oriŽntaalse invloeden of een flinke dosis Kate Bush. Het is veel, heel veel zelfs, maar uiteindelijk valt bijna alles op zijn plek.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Direct link: De krenten uit de pop: AUROA - What Happened To The Heart?

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 4 juli 2024

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex