Ajimile - The King / 8˝  (Waardering Muziekwereld)

Anjimile - The King

The King van Anjimile is zowel in muzikaal als in vocaal opzicht een fascinerend album, dat misschien even tijd nodig heeft, maar dat na enige gewenning vol moois en bijzonders blijkt te staan. Met name de Amerikaanse muziekpers heeft deze week veel aandacht voor The King van Anjimile. Het is een album dat ook hier in Nederland de aandacht verdient, want The King is een album dat de fantasie uitvoerig prikkelt. Het is een album dat op geen enkele manier ‘gewoon’ klinkt. Anjimile beschikt over een hele bijzondere stem en heeft de songs op The King op fascinerende wijze ingekleurd. Een aantal songs op het album passen misschien nog wel in het hokje folk, maar in de andere songs experimenteert de Amerikaanse muzikant er driftig op los, wat een fascinerende luisterervaring oplevert, die steeds weer nieuwe dingen laat horen en The King steeds wat verder optilt.

Ik was de naam van Anjimile nog niet eerder tegengekomen, maar het deze week op het prachtige 4AD label verschenen tweede album van de Amerikaanse muzikant krijgt met name in de VS relatief veel aandacht. Op basis van de eerste recensies die van het album zijn verschenen kon ik niet of nauwelijks opmaken wat voor soort muziek Anjimile maakt en dat begrijp ik inmiddels wel. Zelf kan ik immers ook geen etiket plakken op het buitengewoon fascinerende The King. Anjimile is het alter ego van Anjimile Chithambo, die als kind van Malawiaanse immigranten opgroeide in Dallas, Texas. Anjimile worstelde al op jonge leeftijd met gender issues, wat in het streng gelovige Malawiaanse gezin niet zomaar werd geaccepteerd. De Amerikaanse muzikant ziet zichzelf inmiddels als een non-binair persoon en als transgender en speelt een actieve rol in de LHBTIQ gemeenschap.

Het debuut van Anjimile verscheen in 2020 en deed volgens mij niet zo heel veel, maar het deze week verschenen The King is een album dat alle aandacht verdient. Bij eerste beluisteringen van het album moest ik afwisselend aan Sufjan Stevens en ANOHNI denken, maar met vergelijkingen doe je de fascinerende muziek van Anjimile flink tekort. The King is een album met een aantal tracks die zijn te omschrijven als folky, maar de Amerikaanse muzikant is ook niet vies van rijker georkestreerde tracks en schuwt bovendien geen moment het experiment. Ik noemde hierboven Sufjan Stevens en ANOHNI als vergelijkingsmateriaal en dat heeft vooral te maken met de zang. Anjimile beschikt over een bijzondere en zeer karakteristieke stem, die de muziek op The King voorziet van een unieke handtekening. Het is een stem waaraan ik even moest wennen, maar eenmaal gewend aan het bijzondere geluid van Anjimile draagt de zang zeker bij aan de kracht van het album. De Amerikaanse muzikant put op The King deels uit de Malawiaanse wortels en de streng gelovige opvoeding, maar is ook een zwarte transpersoon, wat in de VS, zeker in 2023, niet makkelijk is.
 Door de bijzondere zang onderscheidt The King zich makkelijk van de andere albums die deze week zijn verschenen, maar ook in muzikaal opzicht is het een uniek album. De door de akoestische gitaar gedomineerde folky songs klinken nog redelijk conventioneel, maar in veel andere tracks experimenteert Anjimile er driftig op los. Veel songs zijn voorzien van ruwe en wat tegendraadse passages, maar ook bijna minimalistische klanken en invloeden uit de filmmuziek hebben op The King een plekje gekregen en hier en daar hoor ik ook aanzetten tot drones. Zeker bij eerste beluistering is The King van Anjimile een album dat best heftig binnen komt en waarvan je niet direct chocolade kunt maken. Als je het album wat vaker hoort vallen er meer puzzelstukjes op hun plek en raak je gewend aan de bijzondere zang van de inmiddels vanuit Durham, North Carolina, opererende muzikant. Voor The King verbleef Anjimile overigens lange tijd in Los Angeles en werkte daar samen met de ervaren Canadese producer Shawn Everett, die eerder mooie dingen deed voor onder andere Kacey Musgraves, The War on Drugs en Miley Cyrus. The King van Anjimile is een complex album dat zomaar kan ondersneeuwen, maar de bijzondere muziek van Anjimile verdient absoluut meer.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Direct link: De krenten uit de pop: Anjimile - The King

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 oktober 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex