Angeline Morrison - The brown girl and other folk songs  (Waardering Muziekwereld) 9

Angeline Morrison - The brown girl and other folk songs

Wie Angeline Morrison haar vooral oeroude Britse traditionals hoort zingen, verwacht geen exotisch uiterlijk. Ze is een directe afstammeling van tot slaaf gemaakte Afrikanen aan de ene kant (Jamaicaans) en Schots (Hebriden eilanden) aan de andere kant. Multi-instrumentalist Morrison begon haar carrière met het album Easterly samen met The Ambassadors of Sorrow, met daarop een mix van zestiger jaren beat pop, Franse pop en alternatieve folk. En in 2018 bracht ze samen met Nick Duffy als het duo We Are Muffy het album The Charcoal Pool uit.

Nick (op gitaar) is de enige begeleider, die te horen is op Angeline’s nieuwe album The Brown Girl and Other Folk Songs. Angeline zelf is te horen op autoharp, dulcimer en fluit en is door haarzelf in alle rust opgenomen in Cornwall. Het is een bijzonder spaarzaam ingekleurd album geworden, soms is zelfs alleen maar haar zang (met over dubs) te horen. Ze vertolkt onder andere de bekende Engelse murder ballad The Cruel Mother, talloze malen eerder vertolkt (oa Shirley Collins en Martin Carthy). Ook beroemd is het door de bekende hymne dichter Charles Wesley geschreven Idumea en later op muziek gezet door Ananias Davisson. Idumea kreeg vooral bekendheid door de uitvoering van The Watersons, afkomstig van diens klassieker Frost and Fire uit 1965. Dit album verscheen op het label Topic, tevens het label waarop Angeline’s volgende, ambitieuze album The Sorrow Songs op 7 oktober zal verschijnen. Op de afsluiter hiervan, Slave No More, zal Martin Carthy te horen zijn en diens dochter Eliza produceerde The Sorrow Songs. 

Het gaat Angeline op het moment overigens voor de wind, ze kreeg zeer recent op het Cambridge Folk Festival de Christian Raphael Prize. Naast een jaar lang financiële ondersteuning is ze daarnaast ook onder andere verzekerd van een optreden op het Cambridge Folk Festival van volgend jaar. Hopelijk komt ze ook eens naar Nederland, want Morrison is “the real deal” voor doorgewinterde liefhebbers van traditionele folk muziek.        

Recensent: Theo Volk (Blog Music That Needs Attention)

Direct link: Music that needs attention: Angeline Morrison : The Brown Girl and Other Folk Songs

  

Gepubliceerd op Muziekwereld: 13 september 2022

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex