Ana Popovic - Like it on top  (Waardering Muziekwereld) 9

Ana Popovic - Like it on top

De Award winnende gitaarslinger Ana Popović werd geboren op 13 mei 1976 in het oude stadsgedeelte van Belgrado in Servië, het voormalige Joegoslavië. Ana groeide op in een warm nest waar muziek steeds centraal stond. Haar vader Milutin was een derde generatie gitarist die ook een meer dan behendig basspeler was. In het bescheiden appartement, op de 11de verdieping in New-Belgrade in Servië, vonden dan ook heel wat nachtelijk jamsessies plaats. Het was voor Ana vanzelfsprekend een statement om ooit eens een album te produceren met haar vader. Het resulteerde in de knappe release Blue Room. Net zoals zijn zeer uitgebreide blues- en soul platencollectie was hij haar grootste mentor. Daar haalde dus kleine Ana alvast de mosterd vandaan en op haar 15de nam ze haar eerste gitaar ter hand. In 1995 richtte ze haar allereerste bandje Hush op en na heel wat repetities volgde al even snel de eerste optredens. Drie jaar later ging Ana in Nederland aan het conservatorium jazz en wereldmuziek studeren, bleef er letterlijk en figuurlijk een tijdje hangen, en splitte noodgedwongene de band.

De release Like It On Top is het achtste studioalbum van Ana Popović. Het is een conceptalbum waarin in tien songs de verschillende aspecten van vrouwelijke empowerment worden bewerkstelligd. Het album werd opgenomen in Nashville, Tennessee en geproduceerd door viervoudig Grammy-winnaar Keb’ Mo'. Het bevat tevens gastoptredens van Keb’ Mo', Kenny Wayne Shepherd en Robben Ford. Het album bewierookt en onderzoekt vrouwen die het initiatief nemen, die zichzelf ontwikkelen, inspireren en motiveren. Sommige van de nummers zijn autobiografisch. Andere zijn dan weer een algemene verklaring over feministische kwesties, over verlangen, fantasie, gemachtigd zijn door je ambacht, confrontatie met mannelijke percepties, ontsnappen aan een gewelddadig huwelijk en samenwerken met een sterke man.

Het album opent alvast spectaculair met het funky duet Lasting Kind Of Love feat  Keb’ M o’. De titeltrack (met Keb’ Mo’ en Robert Ford) ligt in dezelfde muzikale lijn en omarmt het concept van 'op de top zijn' en het bereiken van je potentieel, het succesvol combineren van werk, gezin en het sociale leven. De verwachtingen van het gezin en de samenleving. Dit allemaal terwijl je je grenzen verlegt en anderen inspireert. Kenny Wayne Sherperd komt met zijn heavy gitaarriffs het lust wekkende Sexy Tonight opvrijen. En dat mag Robben Ford ook doen op de hemelse ballade Slow Dance. Het funky….‘Funkin’ Attidute’,  is meteen ook een alleszeggende titel. En ook in de meerstemmige blues rocker Last Thing I Do kenmerkt Ana zich met haar onmiskenbare gitaarvaardigheden. In het akoestische Virtual Ground laat Ana de sound uiteengaan met enkele elektrische gitaarsolo’s. Popovic's meest avontuurlijke gitaarspel is te horen op Brand New Man, waar zij zich een meester toont op haar resonatorgitaar. Het afsluitende en rustig opbouwende Honey I'm Home is het verhaal van een werkende vrouw en een huishoudend echtgenoot die een veranderende demografie aanreikt in deze maatschappij. Ana Popović is één van de meest gerespecteerde vrouwelijke blues en rockgitarist/vocalist.

Auteur: Philip Verhaege

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: read:http://www.keysandchords.com/album-review-blog/ana-popovic-like-it-on-top

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 20 november 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex