Ana Alcaide - Ritual  (Waardering Muziekwereld)

Ana Alcaide - Ritual

De muziek van Ana Alcaide is geÔnspireerd door de reis van de Sefardische Joden en Toledo, waar zij al geruime tijd woont, en daarom wordt haar muziek ook wel de 'Toledo Soundtrack' genoemd. Geworteld in oude tradities maar daarnaast ook modern, vermengen haar composities op vernuftige wijze muzikale stijlen uit verschillende culturen. Vanuit de inspirerende achtergrond van de stad Toledo, schrijft en produceert Ana haar liedjes, creŽert nieuwe arrangementen en past haar instrument, de nyckelharpa, aan op oude melodieŽn die hun oorsprong vinden in het middeleeuwse Spanje en die door het hele Middellandse Zeegebied zijn gereisd.

Het is inmiddels ruim vijf jaar geleden dat ik een lovende recensie publiceerde over het voorlaatste album van Ana Alcaide. Jarenlang keek ik reikhalzend uit naar een nieuw album en werd mijn geduld op de proef gesteld. Laat ik maar met de deur in huis vallen. Ritual heeft mij na diverse luisterbeurten niet vergelijkbaar Ďbetoverdí als Leyenda. Dat neemt niet weg dat ook haar zesde album alleszins een boeiende luisterervaring oplevert. Het is een mystieke reis, een lofzang op de verbindingskracht van dagelijkse rituelen. Ritual is ontstaan uit Anaís persoonlijke ontmoeting met de Iraanse zanger Reza Shayesteh en Perzische poŽzie.

Ritual is zover ik heb kunnen nagaan op geen enkele streamingsdienst beschikbaar en uitsluitend verkrijgbaar via de website van Ana Alcaide, of haar bandcamp pagina: Ritual | Ana Alcaide (bandcamp.com). Echter niet als een los schijfje in een digifile of cd-hoesje, maar in drie vormen: Inspiration Pack, DeLuxe Box (limited edition) of Art Pack (limited edition). Het inspiration pack bestaat uit een schitterend cd boek, met tekst en uitleg (in Engels, Spaans en Perzisch en een aantal mooie fotoís.

Met Ritual bestendigt Ana Alcaide haar unieke artistieke talent en veelzijdigheid als vertolkster van oude tradities en culturen. Laten we hopen dat er voor haar zevende album niet opnieuw jaren overheen gaan.

Recensent: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 5 juli 2022

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex