Amy Black - This is home  (Waardering Muziekwereld) 8+

Amy Black - This is home

De discografie van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Amy Black uit Somerville nabij Boston, Massachusetts vermeldt de release van vier platen tot op heden. Ze debuteerde officieel met het album “Amy Black And The Red Clay Rascals” in 2009 en twee jaar later volgde het toen ook door Rootstime gerecenseerde album “One Time”.

Vorig jaar kwamen daar met “Amy Black Live At Johnny D’s” en de ep “The Muscle Shoals Session” nog twee platen met live gebrachte muziek bij, maar begin februari 2014 zal de officiële opvolger voor “One Time” op de platenmarkt verschijnen onder de titel “This Is Home”, een dertien songs + ‘hidden track’ “Gospel Ship” tellende nieuwe studioalbum van Amy Black.

Van die 13 liedjes zijn er elf van eigen makelij, naast twee knap gebrachte coverversies van Rodney Crowell’s klassieker “Still Learning How To Fly” en van John Prine’s hitje “Speed Of The Sound Of Loneliness”. Amy Black houdt van country- en Americanamuziek, dat moge duidelijk zijn bij de beluistering van haar nieuwe album. Geïnspireerd door het muzikale werk van o.a. Bonnie Raitt, Patty Griffin, Gillian Welch en Loretta Lynn brengt Amy Black haar verhalende liedjes op “This Is Home”.

In haar nog relatief korte muzikale loopbaan mocht zij toch al op het podium staan als voorprogramma bij o.a. Rodney Crowell, Joe Ely, Emmylou Harris, Eilen Jewell en Chris Isaak, iets wat toch helemaal niet misstaat op het curriculum van een rijzende ster in Americana-muziekland. Dat deze dochter van een predikant in de Baptistische kerk en gediplomeerde in de ‘marketing’ heel wat in haar mars heeft is door haar bovenvermelde platenwerk al voldoende bewezen en alles wordt met dit nieuwe album andermaal bevestigd.

Op haar album “This Is Home” wordt Amy Black bijgestaan door singer-songwriter Will Kimbrough uit Nashville op gitaren en banjo, Oliver Wood (van ‘Wood Brothers’) op elektrische gitaar, Todd Lombardo op akoestische gitaar, Josh Grange (van Sheryl Crow, kd lang) op pedal en lap steel, Ian Fitchuk (van o.a. ‘Llama’, Caitlin Rose en Emily West) op drums en toetsen en cd-producer Lex Price (van o.a. Matthew Ryan, Mindy Smith en Michael McDermott) op bas.

Het eerste hoogtepunt op dit album wordt gevormd door het schitterende nummer “I’m Home” (zie video), gevolgd door een muzikale en nostalgische ode aan haar thuishaven in “Alabama”. Dan volgt een ontroerend verhaal over haar kinderjaren en over de liefdevolle relatie met haar moeder in het liedje “Make Me An Angel”. Haar onlangs overleden vader, die aan de Alzheimer-ziekte leed, wordt respectvol geëerd in het fragiele en sterk emotionele liedje “Hello”.

Relatieproblemen vormen dan weer het onderwerp van de ballad “These Walls Are Falling Down” en een pijnlijke scheiding na 16 jaar huwelijk wordt pijnlijk scherp omschreven in het nummer “We Had A Life”. De songs op “This Is Home” en hun onderwerpen vormen een echte rollercoaster van emoties die van zeer hoog tot zeer diep variëren. Amy Black beschikt over het perfecte stemgeluid om al die emoties op een geloofbare wijze in haar liedjes om te zetten en dat is een gave waarover niet zoveel artiesten kunnen beschikken.

Auteur: (valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 maart 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats