Amelia White - Home sweet hotel   (Waardering Muziekwereld)

Amelia White - Home sweet hotel

Als tiener verhuisde Amelia White van Virginia naar Boston waar ze via de muziek van haar ouders en haar broer voor het eerst in contact kwam met liedjes van ‘The Beatles’ en ‘The Rolling Stones’, maar ook met de blues van Muddy Waters en de Britpop van Elton John. Ze kon haar broer overhalen om haar gitaar te leren spelen en al snel begon ze met dat instrument eigen liedjes te componeren.

Het stond dan ook in de sterren geschreven dat Amelia White zelf als singer-songwriter zou gaan optreden en eigen platen zou gaan opnemen. Dat deed ze voor het eerst in 1999 met de plaat “Comes And Goes”. Daarna werkte ze vanuit Nashville, Tennessee, waar ze in 2001 was gaan wonen en gitarist Duane Jarvis, een succesvol co-auteur van songs van onder andere Lucinda Williams en Dwight Yoakam, leerde kennen. Samen met hem en met heel wat andere lokale componisten begon ze songs te schrijven voor haar stuk voor stuk door ‘Rootstime’ bejubelde albums “Blue Souvenirs” (2001), “Candy Heart” (2004), “Black Doves” (2006) en “Motorcycle Dream” (2009).

Nadat Duane Jarvis in april 2009 op amper 52-jarige leeftijd overleed, bracht de zich ondertussen als lesbienne geoute Amelia White een paar jaar later als een eerbetoon aan hem het album “Beautiful And Wild” uit, de zesde plaat uit haar muzikale loopbaan. In mei 2014 mochten we hier haar nostalgisch op de kindertijd terugblikkende album “Old Postcard” positief recenseren en nu stuurde ze ons haar allernieuwste album “Home Sweet Hotel” toe voor een bespreking die ook nu weer alleen maar met positieve kritieken omschreven kan worden.

Amelia White is een sterke songschrijfster en ze heeft voor deze cd met ‘The Blue Souvenirs’ eveneens een ijzersterke begeleidingsgroep meegenomen in de opnamestudio. De muziek en de tekst van vier songs op “Home Sweet Hotel” werd door Amelia White alleen geschreven en voor de overige zes tracks kon ze op één of twee collega-componisten rekenen. Haar wat hese, Lucinda Williams-achtige zangstem loodst de luisteraar door een serie knappe liedjes. Vaak zijn dat emotioneel klinkende songs zoals “Leaving In My Blood”, “Road Not Taken”, “Rainbow Over The East-Side”, “Melissa” en onze favoriete songs “Right Back To My Arms” en “Six Feet Down” (zie live versie met gitarist Sergio Webb op bijgevoegde video). Openingstrack “Dangerous Angel” wordt met een zachte uptempomelodie gepresenteerd en lijkt daardoor valselijk wat minder zwaarmoedig. De albumtiteltrack “Home Sweet Hotel” drijft op een bluesy sound, terwijl Amelia White’s stem even aan Marianne Faithfull doet denken.

In een vorige recensie besloten we al eens met de vaststelling dat vakmanschap in het geval van Amelia White ook wel de term ‘vakvrouwschap’ verdient. Deze nieuwe plaat “Home Sweet Hotel” is daar al de achtste bevestiging van uit haar toch nog maar 16 jaar durende muzikale carrière.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 31 januari 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex