Almaz Yebio - Down to earth  (Waardering Muziekwereld)

Almaz Yebio - Down to earth

Nauwelijks vijf zingt  Almaz al in het kerkkoor. Na enkele jaren in Zambia verzeilt ze in Addis Abeba en begint daar met piano. Een militaire junta verjaagt Haile Selassie uit Ethiopië en de familie Yebio keert terug naar Zweden. Almaz begint aan een intense opleiding klassieke gitaar. Het zal tot haar twintigste duren vooraleer ze aan de academie van Malmö haar zangcapaciteiten ontdekt.

Vanaf ’87 figureert ze in uiteenlopende muzikale projecten, variërend van Brazilliaanse samba, een a capella groep, een big band. Met Krister Jonsson en Mats Invarsson vormt ze een jazz trio. Met die gitaristen trekt ze de studio in, ondersteund door een ritmesectie en een saxofonist.

Het repertoire op ‘Down To Earth’ is voor twee derde opgebouwd met songs van Paul Simon en Peter Gabriel  die ze nog herinneringen koestert uit de Simon & Garfunkel en Genesis periode.  Het is echter het solowerk van die popiconen dat hier aan bod komt. Van Simon leende ze naast het dromerige ‘Further To Fly, dat met verfijnde percussie en snarenwerk gelardeerd wordt. ‘Heart and Bones’ de titelsong van de uit ’83 daterende langspeler wordt in bluesy strucuren verwerkt. Het uit het meesterlijke ‘Still Crazy’ geselecteerde ‘Have a Good Time’ sluit in een funky uitvoering mooi aan bij  Almaz eigen, jazzy werk zoals  ‘Merry Go Round’ en ‘ Dancing’. Hetzelfde geldt voor de interpretatie van Peter Gabriels ‘Down To Earth’. Even verderop krijgen we Gabriels ‘Solsbury Hills’ voorgeschoteld. Het blijft een risico om zich aan zulke popklassieker te wagen maar de avontuurlijke,  afwijkende versie van Yebio is hier geenszins misplaatst en de afsluiter ‘Washing Of The Water’ evenmin.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.keysandchords.be

Deeplink: http://www.keysandchords.com/cd-review-blog/almaz-yebio-down-to-earth

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 februari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex