Al Basile - Mid-century modern   (Waardering Muziekwereld) 8

Al Basile - Mid-century modern

Van Al Basile afkomstig uit Haverhill, MA, (maar nu te vinden in Rumford, RI) kan je zeggen dat hij zeker al drie levens geleefd heeft: een éérste leven als dichter, toneel- en fictieschrijver -- (tot enkele jaren geleden, 1980-2005) een leven als docent en coach op een onafhankelijke school in de staat Rhodes Island -- & (tot op heden) een leven in de blues en jazz scene als singer-songwriter / arrangeur en kornettist.

2012 is voor Basile een belangrijk jaar, een keerpunt. Basile publiceert “A Little House”, een retrospectief over zijn carrière als dichter en, hij brengt zijn negende solo album “At Home Next Door” uit. Het album is een overzicht van veertien jaren songwriter, inclusief de optredens. Het is ook de bevestiging van zijn unieke vriendschap met Duke Robillard, de leider van zijn éérste band (“Roomful Of Blues”), die nu nog steeds zijn vriend en producer is.  

Basile begon aanvankelijk als schrijver, nadat hij als eerste een diploma ‘Creative Writing’ behaalt, aan de Brown University in Rhodes Island. Nadat Basile in 1969 Duke Robillard ontmoet, verandert hij zijn artistieke koers. In 1973 begint hij als trompettist bij “Roomful Of Blues”, de eerste jump blues en swing band van Rhodes Island, waarvan Robillard de leider was. In 1975 verlaat Basile de band om te doceren, om te kunnen zingen èn om tijd te maken voor zijn songwriting. Eind jaren tachtig vervoegt hij opnieuw de band. In 1998 is hij nog altijd docent en richt Basile zijn eigen Sweetspot Records label op.

Al Basile heeft al een groot aantal albums opgenomen, waarin hij regelmatig bekende muzikanten opvoert als The Blind Boys Of Alabama, mondharmonicaspelers Jerry Portnoy en Sugar Ray Norcia, keyboardspeler Bruce Katz, sax fenomeen Sax Gordon, gitarist “Monster” Mike Welch en nog anderen. In 2010 en 2012 wordt Basile als ‘Best Trompettist’ genomineerd met een ‘Blues Music Award’.

“Mid-Century Modern” is het dertiende solo studio album dat Al Basile opnam. Hij deed dit uiteraard onder leiding van vriend en producer Duke Robillard. De (alweer) dertien nieuwe nummers worden door de “meester verteller” in de booklet cryptisch toegelicht. Over het inhoudelijke van de songs, heeft Basile altijd een eigen visie. Dat hij een schrijver en goede verteller is, helpt hem hier ongetwijfeld bij. Basile gebruikt zijn liedjes om de luisteraars, met eenvoudige, sterke en suggestieve woorden, te doen luisteren naar zijn verhalen; die een universele boodschap bevatten. Zijn tussenkomsten als kornettist zijn rijk, kort en erg genuanceerd. Het resultaat zijn heel lyrische en melodieuze songs.

Als je het album start en je als je naar het eerste relaxte nummer ”Keep Your Love, Where’s My Money” van de dertien originele en uistekende songs luistert,dan hoor je al, wat ik met zoveel woorden tracht te zeggen over Al Basile en zijn muziek. Met ”Like You Or Despite You” gaat Basile voor meer soul en horen we de éérste solo’s van “Monster” Mike Welch. In ”Midnight Blue Persuasion” groet hij Little Willie John, een van zijn helden en voor ”Tickle My Mule” moet je de dansvloer op. Een nummer met een veelzeggende titel is ”I’ve’ Got To Have Meat (with Every Meal)”. Het idee van het nummer vindt zijn begin in de Roomful dagen en krijgt hier een nieuw leven. De éérste Robillard’s solo krijgen we te horen in ”Like A Woman, Like A Man”, als aanvulling op Welch’s solo’s in het begin en op het einde. ”Blank Dog” is dan weer ouderwetse blues en een eigen “hound” story, zoals we er zoveel in de muziek kennen. Om er één, “Hellhound on My Trail” van Robert Johnson, even snel te noemen. In ”No Truth To The Rumor” zegt Basile wat hij denkt over roddels en in ”Listen To The Elders” is zijn raad, te luisteren naar je voorgangers, duidelijk. Hij verwijst in zijn commentaar hiervoor naar Louis Armstrong en zijn nummer “Time Marches On”: “the young get old and the old get cold...” ”Night Crossing” (een metafoor voor “Dark Night of the Soul” – “La Noche Oscura del Alma” is de titel van een gedicht van de in de 16de eeuw levende Spaanse poëet Saint John of the Cross)is heel soulvol, ”Big Trees Falling” (een nummer over de laatste verdwenen helden) isfunky en de afsluiter ”Lie Under The House With Me”, nog zo’n “bijzonder” nummer, al was het voor de tweede solo van Robillard en/of de bas clarinet solo van Doug James:

“But big trees are falling
and nobody hears the sound
even the last tree standing
is already halfway the ground... “

Ik heb (ook ditmaal opnieuw!) veel geschreven over het inhoudelijke en de songwriting maar, dit keer ook wat heel wat over het muzikale gedeelte van het album. Wat rest er nog meer te schrijven over het muzikale? Als je naar de line-up kijkt, zegt dit al veel over de kwaliteit. Met Al Basile en top muzikanten als o.a. Duke Robillard (gitaar), “Monster” Mike Welch (gitaar), Doug James (sax), Jeff “Doc” Chanonhouse (trompet), Marc Teixeira (drums) en Brad Hailen (bas) naast hem, hebben we een artiest, die echt kan schitteren.  Neem je tijd, ga onderuit, onderga en “the thrill will come”!  

Al Basile’s album “Mid-Century Modern” is a musical respite in the difficult days that we all know today!...

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2016/JULI1/CD111.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld:20 augustus 2016

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex