AJ Plug - Chew chew chew  (Waardering Muziekwereld)

AJ Plug - Chew chew chew

De blonde AJ Plug is afkomstig uit Katwijk aan Zee en is sinds haar debuut Let Go Or Be Dragged [2014] een nieuwkomer in de Nederlandse blues en rock scene. Het album schopte het bij Arrow Classic Rock tot een 3e plaats in de catagorie ‘Blues CD van het jaar 2014’. AJ klinkt helemaal Amerikaans en is een onmiskenbare meerwaarde voor de Nederblues. Ze levert met Chew Chew Chew opnieuw een geslaagd nieuw album (met enkel eigen nummers) af. AJ doet dit met haar geheel vernieuwde band: Klaas Kuijt (ritme gitaar), Frans van Steijn (lead gitaar), Tenny Tahamata (bas), Machiel Verhaar (drums) & “Special Guest” Kim Snelten (blues harp). Muzikaal is AJ beďnvloed door meerdere bluesstijlen. AJ sierde “en passant” de cover van het Amerikaans bluesmagazine 'Blues-E-News' in gezelschap van onder andere Beth Hart, Susan Tedeschi en Shemekia Copeland.

Chew Chew Chew opent met I See the Light, waarin we al onmiddellijk kennis kunnen maken met AJ’s rauwe, indringende stem, die haar zo typeert. Daarnaast vallen ook de terugkerende slides van Frans van Steijn op. Big Sweet Love is een ballad, waarop je gerust de naam Southern bluesrock kunt plakken. Going Under  is een rustige bluesrocker en  Walk Upon the Water” sluit hier vrij goed op aan.  Free at Last duwt daarna het tempo in golven omhoog en laat ons voor het eerst kennismaken met Kim Snelten, die terecht bij de betere Nederlandse harmonicaspelers mag gerekend worden.  Shine” is de uitzonderlijke soul shuffle en  Down On My Knees  is ook zo’n nummer, dat opvalt door het repetitieve riff. Trouble is de eerste (echte) slow blues, waarin AJ heel diep gaat en erg emotioneel over komt. Daarna volgt nog een Southern getint nummer It Ain’t Over en Waiting For Love, een psychedelische rocker die het voodoo in je oprakelt. Baby I’m Alright is een ontspannen luchtig rockend intermezzo en de  bonustrack Drown In My Sorrow tenslotte is pure MS Delta Blues. Hier krijgt AJ nog een keer de hulp van Kim Snelte, die er voor zorgt, dat de nodige harmonica grooves lekker door de kamer rollen. Heerlijk!

Tieneke Schoemaker van Barrelhouse wordt al jaren genoemd als “Queen of the Dutch Blues”. AJ Plug is ondertussen haar (geduchte) opvolgster. Met haar nieuwe album Chew Chew Chew laat AJ ons horen waarom. Dit nieuwe talent verdient onze aandacht en willen we best eens live aan het werk zien. Wij houden jullie zeker op de hoogte! En tussendoor: AJ: een dame om snel eens in te pluggen…

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 november 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex