Adele - 30  (Waardering Muziekwereld) 8

Adele - 30

Al sinds haar debuutalbum 19 houdt Adele ons met haar muziek op de hoogte van haar wel en wee. Met veel succes: ze is onbetwist de grande dame van de popmuziek. Sinds haar vorige teken van leven 25 is er veel gebeurd. In 2018 trouwde ze met Simon Konecki, de vader van haar toen zesjarige zoontje, maar nog in hetzelfde jaar ging het stel uit elkaar. De emoties die daarmee gepaard gingen hebben een plek gevonden op 30, een titel die zonder twijfel slaat op dat jaar, want zelf is de Londense inmiddels 33.

30 is in veel opzichten een ongewoon album. Weinig artiesten laten zo openhartig in hun privéleven kijken als Adele. Zo is My Little Love opgebouwd rond een audio-opname van een gesprek met haar zoon over de scheiding van mama en papa. Daaromheen zingt ze veelzeggende strofen als ‘Mama’s got a lot to learn’ en ‘I feel like I really don’t know what I’m doing’, navrant en aandoenlijk tegelijkertijd.

Ook andere songs laten Adele horen in opperste verwarring: ‘I hope we both find peace of mind / I hope to get over myself / Stop trying to be someone else.’ Ze laat zich kennen als een heethoofd dat stabiliteit nodig heeft: ‘Consistency is the key to keep a woman like me.’ Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Dwars door de twijfel, woede en wanhoop ziet ze voor zichzelf ook het perspectief van een nieuwe liefde: ‘Loving you was a breakthrough / I saw what my heart can really do / Now some other man will get the love I have for you.’ In het jazzy All Night Parking, met een pianosample van Erroll Garner, is ze zelfs alweer aan het daten.

Ongewoon is ook de sobere productie. Vaak horen we niet meer dan de stem van Adele en een spaarzame pianobegeleiding. Afwisseling is er in de vorm van een gospelachtig koor over een soulvolle, vroege jaren zeventig begeleiding. Van haar oude productieteam is Greg Kurstin nog altijd een steunpilaar en zijn ook Max Martin (Can I Get It) en Tobias Jesso Jr. weer van de partij. Paul Epworth is vervangen door Sault’s Inflo.

Ook ongewoon: dat 30 met zoveel songschrijfpartners en producers toch een eenheid van stijl en sfeer ademt. Adele is gezegend met een markant en sprekend stemgeluid dat herkenbaar is uit duizenden. Is het songmateriaal sterk (Easy On Me, I Drink Wine, Woman Like Me, Can I Get It) of de boodschap krachtig (My Little Love, Strangers By Nature, Love Is A Game) dan is ze de meest indrukwekkende zangeres in de hedendaagse popmuziek.

Is het muzikale gegeven te mager (Cry Your Heart Out, Oh My God en vooral To Be Loved) dan werkt haar stem op de zenuwen en heb je niet meer dan een pathetische draak. 30 schiet heen en weer tussen die uitersten en is afwisselend groots, indringend, ontroerend en irritant.

Recensent: Jan van der Plas

Bron: www.oor.nl

Direct link: Adele (https_oor.nl)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 december 2021

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex