Adam Carroll - Let it choose you   (Waardering Muziekwereld) 8

Adam Carroll - Let it choose you

In de categorie “best bewaarde geheimen”, staat deze uit Tyler, Texas afkomstige bard zonder twijfel helemaal bovenaan. Deze “Let It Choose You” werd via crowdfunding gerealiseerd en is de achtste plaat van deze kerel, die er maar niet in slaagt een mindere plaat af te leveren. Voor deze nieuwe plaat wist hij zich alweer te morningen met het kruim van de Texaanse muzikanten: producer Lloyd Maines, dat is bekend, laat zich nooit ofte nimmer in met mensen die minder dan absolute top zijn. Hij speelt hier een flinke noot mee op allerlei snaren en wordt vergezeld van nog zo'n goed bewaard geheim, Bukka Allen, die accordeon en Hammond inbrengt. Verder is er Riley Osbourne, die op Wurlitzer en Hammond de fraaiste dingen uit de toetsen tovert, terwijl Pat Masnske de sobere drumpartijen voor zijn rekening neemt en Mark Gonzales alle blaaspartijen inspeelde.

Dat zijn stuk voor stuk kerels waar je mee naar buiten kunt komen, op voorwaarde dat het songmateriaal deugdelijk is en vermits dat door Adam zelf aangeleverd wordt, kunnen we ook op dat punt gerust zijn. Zeker nu je kunt vaststellen dat hij een flink deel van de songs samen met anderen schreef. Enerzijds zou je kunnen zeggen dat dit niet nodig is, aangezien Adam al veelvuldig bewees dat hij zelf prachtige songs kan schrijven. Anderzijds toont het des te sterker aan hoe hoog hij de lat legt, door de hulp in te roepen van andere gerenommeerde schrijvers als Michael O'Connor, Owen Temple, Michael Waters, Brian Rung en Jeff Plankenhorn. Dat zijn telkens gouden tandems en wellicht voel u mij al een beetje komen: dit is de zoveelste topplaat van Adam Carroll, een kerel die u nu maar eens dringend en massaal moest gaan ontdekken. Bent u niet overtuigd, begint u dan eens met de opener van de plaat. “Bernadine” is zo'n heerlijke, slepende song, waarvan je meteen weet dat er de komende jaren weinig van hetzelfde niveau op plaat gezet zullen worden. Maar daar stopt het niet: het hele dozijn songs, samen 40 minuten lang, is een prachtig buffet van de mooiste liedjes, die nu eens in country baden (“Old Child Country Star” of “Wrote It For You”), dan weer puur uit de songwriterstal komen (bv. “Tears In My Gumbo”, dat van John Prine had kunnen zijn), of heel rootsy, ja zelfs cajun en zydeco-achtig klinken (ik denk nu aan “Good Behaviour”, waarin, net als in “Bernadine” de squeezebox een prominente rol speelt.

Enfin, ik ben nogal in de wolken over deze plaat, zoals u kunt merken en ik kan dan ook iemand als Hayes Carll begrijpen, die ergens vertelde dat hij wel eens een van zijn eigen optredens afzegde om naar Adam Carroll te kunnen gaan kijken.Deze achtste plaat is simpelweg TOP, al mag ik ook en vooral hopen dat ze u ertoe aanzet om al -ik herhaal AL- het oudere werk van Adam Carroll in huis te halen. Deze man is namelijk een meesterlijke verteller, die de gave heeft om trefzeker te formuleren en die teksten om te zetten in fraaie melodieën, die je vanaf de eerste seconde tot luisteren dwingen en ja pas opnieuw bewust laten adem halen seconden nadat de laatste noot is uitgestorven. Hier komt die laatste noot uit “Rough Side Accordion”, een reprise van “Rough Side”, een song die al negen plaatsjes eerder op de plaat voorkomt, maar dan in full bandversie met Keltische inslag. Die reprise bewijst ten overvloede wat ik eerder al zei: songs van Adam Carroll komen tot hun recht in allerlei gedaantes, gewoon omdat ze aardig tegen de perfectie aanleunen. Kijk, het is simpel: als het goed genoeg is voor Todd Snider, Hayes Carll of Slaid Cleaves, dan is het zeker goed genoeg voor mij. En vooral voor U!

Auteur: Dani Heyvaert

Website: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2015/JAN1/CD69.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 maart 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex