Acantha Lang - Beautiful dreams   (Waardering Muziekwereld) 9

Acantha Lang - Beautiful dreams

Onlangs verscheen het eerste volledige album van soulzangeres Acantha Lang, "Beautiful Dreams", waarmee ze eindelijk haar debuut maakt met een verzameling nummers die een mix zijn van nieuwe releases en nummers die al maanden of zelfs jaren uit zijn. Lang groeide op in New Orleans en begon haar muzikale carrière in New York, waar ze werkte met een aantal van de meest gerenommeerde sessiemuzikanten van de stad en een positie verdiende als de eerste vrouwelijke MC van The Box. Dit leidde haar naar een residentie in The Box's zusterclub in Londen, waar ze woont en werkte aan de opnames van dit album. Ondanks haar internationale carrière voelt "Beautiful Dreams" aan alsof het rechtstreeks uit het gouden tijdperk van de soul komt, wat onmiddellijk vergelijkingen oproept met Stevie Wonder, Sam Cooke en, vanuit een moderner perspectief, Menahan Street Band.

De vocale prestaties en instrumentatie van het hele album zijn onberispelijk. De achtergrondzang valt op als verankering van het album in het genre waar sommige elementen van de productie en songwriting een beetje moderner aanvoelen en de verscheidenheid aan nummers zorgt ervoor dat het album gevarieerd genoeg aanvoelt en zodoende interessant blijft gedurende de speelduur van 13 tracks van bijna een uur. Het tweede nummer, "Come Back Home" laat Acantha Lang's songwriting en vocale vaardigheden horen en valt op als een over de hele linie energiek nummer. Daarentegen voelt "Eventually" intiem aan, met een strak geplaatste instrumentatie die een leuke afwisseling brengt op het album. Aan de andere kant van het spectrum laat "River Keep Runnin'’ de openheid zien om het stramien van het genre te doorbreken en wat bluesrock  in te brengen en de uitgebreide versie van "Ride This Train" is verrassend speels, en vormt een onderbreking van enkele van de serieuzere nummers op het album. Aan de andere kant zijn er een paar punten die aanvoelen als gemiste kansen om het album een niveau hoger te tillen. Het titelnummer "Beautiful Dreams" is een perfect voorbeeld van hoe sommige nummers een beetje vlak aanvoelen in vergelijking met haar beste nummers. Ze lijken een beetje over gecomprimeerd en over geproduceerd waar nummers in de wereld van de soul typisch veel dynamische variatie en een ruimtelijk gevoel hebben waardoor het live en natuurlijker klinkt. Af en toe voelt het songmateriaal wat gebrekkig aan, al lijkt dat misschien alleen maar zo omdat nummers als "He Said / She Said" en "Come Back Home" zo briljant zijn dat ze de zwakkere nummers overschaduwen. "Lois Lang", bijvoorbeeld, voelt aan alsof het een wereld en een verhaal probeert over te brengen, maar niet helemaal waarmaakt wat het beoogt. Op een vergelijkbare manier is "A Word From My Mamma" een leuk intermezzo om het album open te breken, maar het komt niet zo hard binnen als had gekund wanneer het iets minder gescript was geweest.

Ondanks dat de opname van een paar nummers die achterblijven bij de kwaliteit van de beste nummers op het album, is "Beautiful Dreams" een geweldig debuutproject waar Acantha Lang echt trots op mag zijn.

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 augustus 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex