Nynke Laverman

Nynke Laverman (Weidum, 14 april 1980) is een Nederlandse fadozangeres en actrice

Laverman ging in Leeuwarden naar het vwo en daarna op haar achttiende in Amsterdam naar de Academie voor Kleinkunst. Ze studeerde in 2002 af.

Behalve in een aantal Academieproducties, zong ze tijdens haar opleiding in het ensemble van Paul de Leeuw tijdens zijn concertreeks in Ahoy en speelde ze een kassameisje in de videoclip Houdoe van De Vliegende Panters. Ook in de jeugdserie Toscane van de VPRO was ze een paar keer te zien.

Laverman liep stage bij het Friese toneelgezelschap Tryater. Hier ging ze na haar studie ook aan het werk, zo presenteerde ze een tijdlang het op muziek gerichte televisieprogramma No Nynke ('Nu Nynke') voor Omrop Fryslân.

Met haar debuutalbum Sielesâlt viel ze meteen op. In 2003 liet Nynke Nederland kennismaken met de ‘Friese fado’, het traditionele lied uit Portugal gezongen in haar moedertaal, het Fries. Het album behaalde de Gouden status en Nynke ontving de Piter Jelles-priis, een literaire prijs voor haar vertalingen.
Met elk album zocht Nynke opnieuw naar muzikale vernieuwing en verdieping, met de Friese taal als constante factor. Ze liet zich inspireren door verschillende landen en culturen waaronder Portugal, Mexico, Spanje en Mongolië. In dit laatste land verbleef ze een maand bij een nomadenfamilie op de steppe, waaruit het album Nomade voortkwam. Voor het eerst schreef ze alle nummers zelf. In 2010 werd dit album bekroond met een Edison. Alter (2013) nam ze op in Madrid met de beroemde Spaanse producer Javier Limón. Hiermee zette ze de stap naar de internationale podia; het album verscheen wereldwijd en er volgde een Europese tour.

De kracht van diversiteit is iets waarvoor ze wil staan in haar werk. “Ik geloof daar heilig in. Diversiteit in natuur, mensen, culturen, talen, ideeën, is de sleutel tot overleving op de lange termijn en tot een fijne en gezonde leefomgeving überhaupt. Dat is één van de redenen waarom ik bewust kies voor het Fries als zangtaal, om te laten horen wat we in dit land rijk zijn, vaak zonder het zelf te beseffen.”
 

WACHTER

Je zou kunnen zeggen: leven is wachten. Maar je kunt ook zeggen: wachten is leven.
Het vijfde album van Nynke Laverman gaat over de kunst van het wachten. Niet het wachten op de bus of het wachten op je beurt bij de bakker, maar het vooralsnog niet reageren, het vooralsnog niet ingrijpen. Wachten als levenshouding, met de natuur als voorbeeld.
“In onze westerse wereld zijn we gewend om het leven continu te sturen. We duwen en trekken aan de natuur; gewassen moeten sneller groeien, meer vrucht dragen. Nog even en we bestellen in plaats van voorspellen een regenbui. Terwijl: gewassen groeien. Hemelwater valt. Heb geduld, durf te laten ontstaan, durf te laten rijpen. Wacht.”

Altijd is er de drang naar vernieuwing. Met dit album zoekt Nynke meer dan ooit de muziek in de taal zelf. Naast liedjes bevat het album een zeven minutenlang gesproken gedicht waarin ze zich via de klank van haar moedertaal, het Fries, laat leiden naar de inhoud. Een intense ode aan de bosuil, toonbeeld van geduld en waakzaamheid, die op het juiste moment zijn krachten weet te bundelen en in actie komt. Een ware wachter. In de songs ontvouwt zich een wereld waarin ze de zoektocht naar eenheid bezingt; eenheid van man en vrouw, van mens en natuur, van leven en dood. Ze schreef en produceerde het album samen met haar man Sytze Pruiksma, wat een rauw en beatgericht geluid heeft opgeleverd, met een hoofdrol voor de cello.

 

Website: http://nynkemusic.com/

 

Terug naar de Hoofdindex