Zak Smith - Signs of life  (Waardering Muziekwereld)

Zak Smith - Signs of life

Als kind groeit Zak Smith op in Montclair, New Jersey en droomde hij ervan om schrijver te worden. Pas op de middelbare school ging hij dankzij een vriend luisteren naar Bowie en Zeppelin, Hendrix en Lennon. Dankzij de tablaturen van zijn vader (Tabulatuur of tab is een voor een specifiek muziekinstrument aangepast muziekschrift). Door het instrument zo veel mogelijk op papier na te bootsen, sluit tabulatuur vaak beter aan op het instrument dan de standaardmuzieknotatie / red.), leert Zak zelf gitaar spelen. Op zijn achttiende wordt Zak muzikant en gaat hij voor publiek optreden. Hij begint dan ook zijn eigen songs te schrijven. In 2013 brengt Smith “The Precambrian Age” uit en wordt hij genomineerd als ‘Best Male Vocalist’ tijdens de ‘Jersey Acoustic Music Awards’.

Voor Zak Smith is een nummer nooit volledig af. Geschreven, opgenomen, uitgebracht of gezongen, niets is bindend. De tien songs van het nieuwe album “Signs Of Life” zijn in Smith’s carrière al eerder uitgebracht op albums en EP’s. De nummers zijn opnieuw bewerkt en opgepoetst om nieuwe technische mogelijkheden en muzikale behoeften te kunnen reflecteren. Smith stripte de songs volledig en zette ze in een totaal nieuw kader, met enkel gitaren, een piano en stemmen. Het album is opgenomen in de studio van drummer Keith Robinson in Brooklyn, NY en in de ‘Lofish Studios’ in Manhattan.

Het ambitieus thema en de oproep om veranderingen in de wereld kom je tegen in de songs 1”Have You Looked Outside” (over de interactie tussen R&R en revolutie en het ogenblik dat er veranderingen gaan komen en nodig zijn), 5”Brand New Party” (een oproep om te revolteren) en 6”Signs Of Life” (inspiratie opdoen in Wall Street en in de Arabische Lente). In het refrein van 5”Brand New Party” is de zin “get your dancing shoes on...” geïnspireerd door een uitspraak van de anarchist Emma Goldman die zei “If I can’t dance, I don’t want to be part of your revolution”…
[Emma Goldman (°Litouwen 1869-Canada 1940) was een Amerikaanse anarchist en feministe van Joodse afkomst. Afkomstig uit Litouwen verhuisde haar familie tijdens haar tienerjaren naar Sint-Petersburg. Daar deed ze haar eerste revolutionaire ideeën op. Ze emigreerde op haar zeventiende naar de Verenigde Staten. Later woonde ze ook in Rusland (daar vanwege haar revolutionaire overtuiging naartoe getransporteerd), Zuid-Frankrijk en Groot-Brittannië. Haar bekendste werk is “Anarchism & Other Essays”. Het bekende citaat 'If I can't dance to it, it's not my revolution' wordt vaak aan Emma Goldman toegeschreven, maar het is onduidelijk of zij dit werkelijk heeft gezegd… / red.]

“Signs Of Time” van Zak Smith is een krachtig en rauw album, dat van begin tot einde heel open en eerlijk is. Zak Smith’s teksten brengen uitdrukkelijk empathie, medeleven en oprechte emoties. Smith predikt niet alleen veranderingen, maar inspireert ze ook.  

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2014/NOV1/CD41.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 20 december 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex