Zachary Richard - Gombo (Waardering Muziekwereld)

Zachary Richard - Gombo

Wanneer ik aan Zachary Richard denk, dan denk ik automatisch ook aan nummers als Jolie Blond en Allons Danser Colinda en zijn we haast onmiddellijk klaar om een feestje te bouwen. Dit zijn uiteraard nummers die al ver teruggaan in de tijd vóór Zachary Richard. Sinds zijn debuutalbum High Time uit 1972, dat in 2000 een heruitgave kende, heeft hij al heel wat platen verkocht. Maar naast een echte 'acadien' schrijft hij ook dichtbundels en kinderboeken. Hij is ook een gekende activist voor het behoud van de natuur. Zijn laatste album Le Fou dateert al van 2012.

Zachary Richard werd op 8 september 1950 in Louisiana geboren en kwam met muziek al in aanraking sinds zijn 8ste jaar toen hij als sopraan zong in het 'Bishop's Boys Choir' van Saint John’s Cathedral in Lafayette. Door het zingen in zowel Engels als Frans is Zachary Richard ook een graag geziene muzikant in Canada waar hij in 2009 werd benoemd tot de 'Order of Canada', de tweede hoogste onderscheiding in Canada. Toen in 2010 de aardbeving in Haiti plaatsvond, bracht hij ook het album Le Grand Grosier op de markt. Datzelfde jaar kreeg hij een hartaanval wat hem even op non-actief zette. Nu is Zachary Richard al een tijd terug aan optreden toe en schrijft hij ook opnieuw.

Gombo is zijn laatste album dat werd uitgegeven op 29 september 2017. Het is een verzameling van 15 nummers, waarbij hij zowel Zydeco als Cajun in de beide talen brengt, maar zich ook profileert als een uitstekende singer-songwriter. Alhoewel hij in volle 'Zydeco'-glorie opent met Zydeco Jump is Gombo veeleer een luisteralbum geworden met indrukwekkende nummers. Cajun is ook nog altijd van de partij met Catherine, Catherine comme un vrais Acadien. Hoogtepunten voor mij zijn zeker de ballade Sweet Little Darling Of Mine en Fais Briller Ta Luminière met de heerlijke orgelklanken, een nummer dat hij in duet brengt met Angélique Didjo.

Bron: www.rootsville.eu

Deeplink: http://www.rootsville.eu/2015%20album%20reports/2017/reports/zachary%20richards.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 23 januari 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex