Will T. Massey - 30 Years in the rearview  (Waardering Muziekwereld) 8

Will T. Massey - 30 Years in the rearview

Het is ondertussen ruim een kwart eeuw geleden dat ik een schijfje van Will T. Massey in de cd-lader dropte. Vanuit  San Angelo, Texas verzeilde de jonge muzikant in Seattle, van grunge was nog geen sprake, van Microsoft evenmin. Producer Roy Bittan, de pianoman uit Springsteens E- Street Band, vormde met gitaristen Waddy Wachtel en Mike Campbell en percussionisten Jim Keltner en Kenny Arronoff  een superieure begeleidingsband. Het officiŽle, titelloze debuut bleef echter in de schaduw  van Springsteen en Mellencamp.

Massey had voordien al enkele cassettes uitgebracht, zo ging dat eind jaren tachtig nog, het uit Ď89 daterende en met hulp van Lloyd Maines opgenomen Slow Study werd In 2007, aangevuld met bijkomende tracks, heruitgebracht. In de jaren negentig werd het opvallend stil rond Massey die jarenlang tussen Seattle en Austin pendelde met geregelde tussenstops in ziekenhuizen, schizofrenie luidde de diagnose uiteindelijk. Blijkbaar herpakte de singer-songwriter zich, het afgelopen decennium leverde hij een handvol langspelers af die nu aan bod komen op  deze collectie.

Met een nieuwe versie, een pianoballade, van A Summertime In The Graveyard, vorig jaar in zijn eentje opgenomen in Texas, opent Massey the score met vervolgens enkele tracks uit de geremasterde cd-versie van Slow Study. De titeltrack evolueert van flitsende pianoboogie naar een Springsteriaanse rocker met lenige gitaarescapades van Jesse Taylor (Joe Ely), inclusief spetterende saxsolo. Eveneens opmerkelijk is Long Distance Love, een fraai duet met Tish Hinojosa. Die dame is overigens eveneens te horen op de achtergrond in twee uit Letters In The Wind geplukte nummers dat met Maines en de Sexton broertjes tot stand kwam.

Overigens krijgen we nog een akoestische soloversie van de titelsong voorgeschoteld, afkomstig van  een uit 2005 daterende sessie. De selectie uit Wayward Lady en The Weathering toont opnieuw een sterke singer-songwriter, luister ook maar eens naar de onuitgegeven versie van In The Wind of de homedemo van You Take The Town.

Helaas vertoefde Will T. Massey te lang in de obscuriteit. Hopelijk komt daar met deze fijne compilatie enige verandering in voor deze fel ondergewaardeerde Texaan.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/will-t-massey-30-years-in-the-rearview/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 mei 2017

Listen Tracks

Video

 

 

 

Terug naar Hoofdindex