Vocal Chord - Vocal Chord in concert   (Waardering Muziekwereld)

Vocal Chord - In concert

Vocal Chord bestaat uit tenor Pascal Pittie, sopraan Daphne Ramakers, countertenor Rob Meijers en mezzosopraan Lien Haegeman.

Wat hebben Helmut Lotti, Andrea Bocelli, Alessandro Safina, The Three Tenors en The Celtic Tenors met elkaar gemeen? Ze brengen allemaal op eigen wijze de popmuziek en klassieke muziek nader tot elkaar. Bijvoorbeeld door poparrangementen te maken van operaklassiekers, maar vaker nog door het zingen van romantische popmuziek door klassiek geschoolde stemmen. Vocal Chord heeft met de cd In Concert – uitgebracht uit 2014 - gekozen voor laatstgenoemd concept met uitzondering van het klassieke Adagio (track 6).

Het is weliswaar niet vernieuwend hetgeen Vocal Chord brengt, maar voor het genre bestaat – zeker in Nederland – veel belangstelling. Het is nogal gewaagd om nummers te brengen als Barcelona (Freddie Mercury / Montserrat Caballé) en Hallelujah (Leonard Cohen), maar Vocal Chord slaat zich daar professioneel doorheen. Belangrijke factor vormen de geweldige vocale harmonieën van de twee  sopranen en twee tenoren. Perfect op elkaar ingespeeld zo te horen en het is dan ook niet vreemd dat het kwartet elkaar reeds tien jaar kent vanaf hun studietijd aan het conservatorium van Maastricht. Sindsdien hebben Pascal, Daphne, Rob en Lien uitgebreid uiteenlopende ervaringen opgedaan in diverse ensembles en bij verschillende orkesten, alsmede diverse prijzen in de wacht gesleept, zodat we hier absoluut te maken hebben met gelouterde klassieke vocalisten.

In Concert is een aangenaam klinkend album dat ik warm aanbeveel bij liefhebbers van de eerder in deze recensie genoemde artiesten!

Biografieën:

Daphne Ramers

De sopraan Daphne Ramakers (1980) studeerde solozang bij Mya Besselink aan het Maastrichts  conservatorium. Ze sloot haar Bachelor-,Masterdegree en operaklas alle met onderscheiding af. Daphne  volgde Masterclasses bij o.a. Elly Ameling, Rudolf Janssen,Tom Krause, Nelly Miricioiu, Andreas Scholl,  Roberta Alexander en Anthony Rolfe Johnson. In juni 2002 won zij de eerste prijs bij "The Music Award Maastricht" als meest talentvolle deelneemster.

Op oratorium gebied was Daphne soliste in o.a.: Messe de Sainte Cécile (Ch.Gounod), Die Krönungsmesse en  Requiem (W.A.Mozart), Kleine Orgelmesse (J.Haydn), Eine Sommernachtstraum (F.Mendelssohn-Bartholdy),  Lobgesang (F.Mendelssohn), Clorinda in Monteverdi's Combattimento di Tancredi e Clorinda en de rol van Nymfa  in  Lamento della Nymfa in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam.

Zij was op het operatoneel al te zien en te horen als onder meer: Wally (1001 Nacht ~  J.Strauss),Brigitte (Das  Pensionat ~ F.von Suppé), Angelina (Trial by Jury ~ Gilbert and Sullivan), Lauretta (Gianni Schicchi ~ G.Puccini),  Italian Woman (The Consul ~ G.Menotti),   Frasquita (Carmen ~ G.Bizet). Deze laatste rol vertolkte ze in juli 2003  tijdens het operafestival van Jeunesses Musicales ter bevordering van jong talenten. (Weikersheim, Duitsland). Het  geheel stond onder leiding van dirigent Yakov Kreizberg.

Daphne was in de periode 2005-2007 ensemble-lid  van de operastudio te Amsterdam. Tijdens dit seizoen was ze te  horen bij de Bangkok Opera in Bangkok (Thailand) en de opera van Hanoii (Vietnam). Ze zong hier de rol van  Female Chorus in Benjamin Britten's  The Rape of Lucretia en was ze te zien als  Die Sängerin  in de opera Reigen  van PH.Boesmans. In de regie van de  bekende duitse regisseur Harry Kupfer.

Sinds die tijd is Daphne een veelgevraagde soliste in binnen en buitenland. Op haar pad kwamen verder o.a.: de rol  van 1e Dame (Mozart's Zauberflöte)bij het RAP programma van de Nationale Reisopera,verleende ze haar  medewerking aan de jubileumconcerten van het Limburgs Symfonie Orkest en was ze wederom te zien als Die Sängerin in Boesmans Reigen,ditmaal in  L'opera Bastille te Parijs. Ze zong de rol van Ida in Die Fledermaus  (J.Strauss) in samenwerking met het Noord Nederands Orkest en was te zien als Lucy in A Beggar’s  Opera(B.Britten) in de Kammerschloss Oper in Konstanz.

Naast dit alles  is Daphne een veelgevraagde stemcoach en trotse moeder van een prachtige dochter.

Lien Haegeman

De Belgische mezzosopraan Lien Haegeman begon haar opleiding bij Lucienne Van Deyck aan het  Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Zij voltooide haar muzikale vorming tot operazangeres bij  Mya Besselink aan het Maastrichts Conservatorium en volgde ook Masterclasses bij Vera Rosza, Sarah  Walker, Elly Ameling, Tom Krause en Rachel Yakar.

Haar operadebuut zong ze in de Zomeropera van Alden Biesen Marcellina (Le Nozze di Figaro, Mozart) en bij  Opera Zuid La Messaggiera (Orfeo, Monteverdi).

Nadien heeft ze vele kleine-en grote rollen vertolkt in binnen-en buitenland, ze zong in duitse theaters als  Mannheim,Kassel Schwerin, Nuernberg, Bielefeld, Weikersheim.  In eigen land was ze reeds te horen in "de  Munt"te Brussel alsook meermaals in "De Vlaamse opera". Jongstleden zong ze nog de titelrol van Bizet's opera  Carmen in Athene. Niet alleen voor het operarepertoire, maar ook voor concerten en recitals is Lien Haegeman  een veelgevraagd  zangeres. Haar repertoire omvat werken uit de barok-periode tot het hedendaagse oeuvre waarmee ze concerteerde  in o.a. Belgie, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Hierdoor mocht in meerdere mooie concertzalen zingen, oa. Het concertgebouw te Amsterdam, en De Berliner Filharmonie te Berlijn en de Vlaamse opera te Gent en Antwerpen.

Ze werkte samen met befaamde dirigenten als o.a.Sir William Christie, Herve Nicquet en Jaap van Zweden  (waarmee ze dit jaar meezong op de cd-opname van Der Meistersinger van Wagner).

Pascal Pittie

De tenor Pascal Pittie studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Mya Besselink en behaalde er  de diploma's eerste fase zang, tweede fase zang en operaklas alle met een onderscheiding. Pascal Pittie verleent regelmatig medewerking aan oratoria in de benelux, Duitsland en Frankrijk. Zo zong hij onder  andere de solopartijen in Die Jahreszeiten en Die Schöpfung (Haydn), Oratorium de Noël (Saint Saëns), Matthäus  en Johannes Passion (Bach), Psalmus Hungericus (Kodally). Abraham and Isaac en War Requiem (Britten).

In opera's vertolkte hij ruim 40 operarollen waaronder Ferrando (Cosi fanTutte), Tamino (Die Zauberflöte), Kohout  (Het sluwe vosje (DNO)), Barbarigo (I Due Foscari (NRO)), Edmondo (Manon Lescaut (Zaterdag matinee)),  Captain Maceath (the beggar's opera), Alfred (Die Fledermaus), Prologue en Peter Quint (The turn of the Screw) en  Bardolfo (Fallstaf (Vlaamse Opera)).

Hij werkte samen met Dirigenten als Ed Spanjaard, Edo de Waart, Hartmut Haenchen, Ingo Metzmacher, Jaap van  Zweden en Yakov Kreizberg, en stond voor orkesten als Het L.S.O., Het Nederlands Philharmonisch orkest, Het  Radio Filharmonisch Orkest, Het Brabants Orkest, Het Gelders Orkest, Het orkest van het Oosten, Het Nederland Philharmonisch Orkest en Holland Symphonia.

In 2003-2004 was hij verbonden aan de operastudio Nederland en debuteerde hij bij de Nederlandse Opera in  Samson, Bij de Vlaamse Opera met de titelrol in Albert Herring en bij de Nationale Reisopera als Erster Offizier in  Henze's Der Prinz von Homburg. In 2008 vertolkte Pascal de rol van Dichter in Reigen van de Vlaamse componist  Phillip Boesmans in een tournee door heel Nederland. Deze productie werd geregisseerd door de bekende regisseur  Harry Kupfer. In 2009 zong hij deze rol in l'Opéra Bastille in Parijs.

Pascal Pittie volgde Masterclasses bij o.a. Simjon Skigin, Elly Ameling en Athony Rolfe Johnson. In oktober 2004  won hij de Jo Bollenkamp prijs tijdens de Internationale Vocalisten Presentatie.

Rob Meijers

De countertenor Rob Meijers is aanvankelijk als bariton begonnen bij Frans Kokkelmans en sloot zijn  studie succesvol af met het Bachelor-diploma voor docerend en uitvoerend musicus aan het conservatorium te  Maastricht (2001). In de voortgezette opleiding Solozang/Opera studeerde hij verder bij Mya Besselink. Onder haar  leiding specialiseerde hij zich als countertenor.

Rob is regelmatig te horen in de belangrijkste oratoria van componisten als Pergolesi, Bach, Händel en andere  grootmeesters uit de Barokperiode. Naast de Oude Muziek heeft hij een grote passie ontwikkelt voor de  hedendaagse, experimentele compositie. Reeds verschillende componisten, waaronder Willem Dragstra en Arno  Dieteren, componeren werken speciaal voor zijn stem.

Rob volgde diverse Masterclasses, o.a. bij Tom Krause, Andreas Scholl, Jos van Veldhoven en Ton Koopman. Verder  nam hij deel aan de "summerschool" van de Britten Pears Acadamy te Engeland. Hij slaagde met onderscheiding  voor de Masters Solozang en werd door een gerenommeerde jury verkozen tot winnaar van de Music Award Maastricht 2005 ( Rotary Maastricht). In hetzelfde jaar sloot hij zijn studie opera cum laude af met de rol van  Emone in Traetta's opera Antigona met het Limburgs Symfonie Orkest.

Sinds enige tijd vormt hij samen met sopranist Marcel Arpots en pianiste Sielke Smeets het ensemble "Castradivi".  In deze samenstelling waren ze te gast in het populaire tv-programma "De Wereld draait door!".

Rob werkte samen met dirigenten als Masaaki Suzuki, Ed Spanjaard, Riehle Friedemann en Roberto Benzi. Hij was  halve-finalist van concoursen in Barcelona en Chimay. In april 2006 vertolkte Rob de rol van Halimacus in de opera  Croesus van R.Keiser (Hessisches Staatstheater Wiesbaden.). In 2008 behoorde hij op het Internationaal Vocalisten Concours ( IVC ) te 's-Hertogenbosch tot de laureaten van de wedstrijd. In december 2009 maakte hij met veel succes zijn debuut in het Concertgebouw te Amsterdam in het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach o.l.v. Marcel den Dulk.

Voor  "Globe Records" verleende hij o.l.v. Johannes Leertouwer zijn solistische medewerking aan de bijzondere cd- opname van het Stabat Mater van Pergolesi op teksten van W.Wilmink. Rob wordt gecoacht door de bekende  countertenor Michael Chance.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 30 juni 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex