Vast Countenance - With muffled drum   (Waardering Muziekwereld) 9

Vast Countenance - With muffled drum

With Muffled Drum (met gedempte trom) is alweer het derde officiële album van de Volendamse folk/rock band Vast Countenance. Reeds in 2013 werd de fundering gelegd onder dit nieuwe album waarvoor oorspronkelijk twaalf nummers stonden gepland, waaraan Johan Molenaar (zang en gitaar, Nancy Guijt (zang), Pascal Voorn (zang en gitaar), Jack ‘Kippie’ Tuyp (gitaar), Anne Veerman (viool), Christiaan Veerman (toetsen) en Cor Pan (drums) hard werkten. De plaat zou eind 2014 gereed zijn. Het liep anders en het is uiteindelijk een beladen album geworden.

Toen de band op tragische wijze drummer Cor Pan en zijn vriendin Neeltje Tol verloor bij de MH17-ramp, kreeg het album plotseling een andere wending. De band had 7 van de 12 nummers opgenomen, maar was een vriend en bandlid kwijt. Een vriend die al vijftien jaar de basis en het hart vormde van band. De band pakte na enkele maanden de draad langzaam weer op en in de daarop volgende periode werden de opnames stap voor stap verder ingekleurd en nu is het zo ver: de release zal een dezer dagen plaatsvinden en het is uiteindelijk een cd geworden met negen tracks.

With Muffled Drum is het vervolg op Elephant Child (2011), maar er zijn ook duidelijke verschillen hoorbaar: de authentieke sound is nu minder ‘binnen de lijntjes gekleurd’. De band telt nu twee songwriters (Johan en Pascal) en zij hebben in de nieuwe nummers een andere balans gevonden dan op het vorige album; meer folky, maar tevens meer dynamiek en tempo. Het vioolspel van Anne Veerman trekt nu wat minder de aandacht dan op het vorige album (met uitzondering van track 6 Gimme Some) en dat vind ik wel jammer, want haar inbreng gaf het album Elephant Child het nodige extra cachet. Veel aandacht is verder besteed aan de arrangementen, dat is duidelijk waarneembaar. Producer Frans Hagenaars (Spinvis, Triggerfinger) heeft vakwerk geleverd bij de totstandkoming.

De negen afwisselende tracks liggen lekker in het gehoor, waarin onmiskenbaar invloeden van The Beatles doorklinken. Het album is een verrassende mix van indierock en indiefolk. De twee laatste nummers When The Night Falls en Days zijn - in combinatie met de albumtitel - een eerbetoon aan Cor en Neeltje. Met de welgekozen albumtitel liet de band zich inspireren door het gedicht Funeral Blues van W.H. Auden, een gedicht dat gaat over rouwverwerking: ‘Silence the pianos and with muffled drum, bring out the coffin, let the mourners come’. Het album heeft daarnaast nog een extra lading, omdat Cor Pan op de andere zeven nummers drumt en een vocale bijdrage levert.

Op 16 oktober j.l. vond in PX Volendam ‘met gedempte trom’ een zeer geslaagde eerste albumpresentatie plaats, en op 8 november in Paradiso volgt een tweede presentatie. Hiermee sluit Vast Countenance een lange en bewogen reis af die in 2013 begon.

  

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 oktober 2015

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex