Valkyrien - Prov A Si Noe Til Meg Na (Waardering Muziekwereld)

Valkyrien - Prov A Si Noe Til Meg Na

Het nieuwe album Prov A Si Noe Til Meg Na is alweer de vijfde cd van de Noorse folkformatie Valkyrien. Voorheen bekend onder de naam Valkyrien Allstars, verkreeg het viertal veel faam, zowel vanwege zeer lovende recensies als door een verworven platina status met albumverkopen, awards en energieke live shows. De muziek van Valkyrien kenmerkt zich door het originele gebruik van traditioneel Noorse instrumenten en het ontginnen van oude Noorse muziek en de groep weet deze op uitmuntende wijze te vermengen met hedendaagse elementen van folkmuziek. Nog steeds is traditionele folk de basis van de sound van Valkyrien en staat de fiddle (de Noorse viool) centraal. De organische manier waarop de band moderne folk weet te verbinden met akoestische indiepop, met zelfs ruimte voor wat alternatieve rock en synths, is heel bijzonder en is bij mijn weten nog weinig vertoond in het indie folkgenre. De prachtige vocalen en inbreng op de hardingfele (de Noorse fiddle) van Tuva Syvertsen zijn op alle nummers een leidende factor naar de prachtige folkliedjes van Valkyrien op dit album. Hoogtepunt op de plaat is voor mij onbetwist het zo’n tien minuten durende epische slotnummer Jeg Lover Deg, waar alle voornoemde karakteristieken van Valkyrien op schitterende wijze samensmelten.

Het album telt acht nummers met een totale tijdsduur van ruim 40 minuten. Na diverse luistersessies bleef de muziek van Valkyrien voor mij boeiend en intrigerend, hoewel de teksten – ondanks dat deze keurig staan afgedrukt in een losse inlay – voor mij onbegrijpelijk bleven en bovendien te grensoverschrijdend om mij aan een vertaling te wagen. Dat neemt niet weg dat luisteraars, die niet de Noorse taal machtig zijn, dit niet hoeven te ervaren als een handicap. Integendeel, het Noors (dat de nodige raakvlakken heeft met het Keltisch) voegt wezenlijk wat toe aan het mysterieuze karakter van de plaat.

Prov A Si Noe Til Meg Na kwam net iets te laat onder mijn aandacht om mijn jaarlijstje folk te halen, want een plek in de subtop was waarschijnlijk wel haalbaar geweest. Prov A Si Noe Til Meg is een absolute aanrader voor liefhebbers van folkmuziek!

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 15 januari 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex