Trio Bier - Club Trio Bier  (Waardering Muziekwereld) 8

Trio Bier - Club Trio Bier

Op 6 oktober j.l. vond in de grote zaal van Paradiso de presentatie plaats van het nieuwe album van de band Trio Bier, dat door niemand minder dan Burgemeester Eberhard van der Laan aan de bandleden werd uitgereikt. Club Trio Bier is inmiddels het zesde album van deze Nederlandse in Amsterdam residerende band, in 1995 gestart als straatorkest met zanger Jan Eilander, (bas)gitarist Roelf ter Veld en accordeonist, gitarist en componist Rini Dobbelaar. Tegenwoordig bestaat Trio Bier uit zes bandleden; naast de genoemde oude kern Cor van den Berg (elektrische en akoestische gitaar), Bruno van Klaveren (drums) en Koos Prins (alt & sopraansax, medolica, backing vocals).

Dit keer is in tegenstelling tot hun vorige twee albums de band de studio (Pantolini) ingedoken, want ze wilden – naar zeggen van de band over de release van Cub Trio Bier - wat meer ‘bandgevoel’ uitstralen op het nieuwe album. Welnu, dat is naar mijn mening voortreffelijk geslaagd. In samenwerking met Antonie Broek (De Dijk, orgel, percussie), die al snel tijdens de opnames ‘doorgroeide’ van opnameleider tot producer, ontstond in korte tijd een negental nummers, die zeer afwisselend zijn qua muziekstijlen: van polka tot fanfare en een aantal mooie ballads. De grootste gemene deler is een constant hoog niveau van pakkende teksten (hulde daarvoor aan Jan Eilander en Rini Dobbelaar) die verhalen over onder andere echtelijke trouw, liefde (waarvoor zelfs de Apennijnen worden bedwongen), psychopaten in ons polderland, psychonautische processen, de mysterieuze Layla die wordt belaagd door getatoeërde tokkies, een liefde die gelukkig toch nog arriveert in de blessuretijd van een (vervroegd) gepensioneerde en een adembenemend mooie afsluiter Thé als eerbetoon aan hun (te vroeg) overleden vriend Thé Lau.

In de meeste nummers is onmiskenbaar de invloed hoorbaar van De Dijk, maar dit komt nimmer over als hinderlijk, in tegendeel: ik kon na diverse luistersessies nadrukkelijk vaststellen dat Trio Bier toch een eigen geluid heeft met prima muzikanten, pakkende teksten, gelardeerd met de warme stem van Jan Eilander.

Het album Club Trio Bier heeft mij aangenaam verrast!

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 25 oktober 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex