Traffic - Traffic  (Waardering Muziekwereld)

Traffic - Traffic

In 1968 wilden de Britse muzikanten niet langer r&b uit Amerika naspelen. Zij verruilden imitatie voor interpretatie en probeerden hun eigen muzikale erfgoed aan de geïmporteerde sounds te verbinden. Traffic slaagde hier goed in. Het hielp natuurlijk dat ze één van de begaafdste vertolkers van de Amerikaanse muziek tot hun beschikking hadden: Steve Winwood. Hij was een voormalig lid van de Spencer Davis Groep, die niet alleen fantastisch Hammondorgel speelde, maar ook de instrumentale en vocale kracht van de band was.

‘You Can All Join In’ toont direct aan hoe Traffic de twee tradities met humor en elan weet te combineren. Het is een chaotisch feestje met een oud-Engels tintje. De leadgitaar tokkelt countryloopjes, terwijl de tekst de menselijke verbondenheid met vrolijk gelal bejubelt.

Winwoods ‘Pearl Queen’ wortelt stevig in Amerikaanse bodem. Het is een vunzig verhaal over romantische ontsporingen, dat de toon aangeeft voor de blanke soul in Londen aan het eind van de jaren 60. De Dylan-achtige klaagzang ‘Feelin Alright’ brengt de band met een doffe dreun terug op aarde. ‘Vagabond Virgin’ combineert landelijke blaasinstrumenten met een romantisch verhaal van twijfelachtige charme over kleine meisjes die hun onschuld verliezen. Op het album worden exotische uitstapjes gemaakt met ’40.000 Headmen’, een koortsachtige, tropische blues, omgeven door rokerige bamboefluitrefreinen. Het geladen honkytonknummer ‘Means To An End’ laat duidelijk zien hoeveel Traffic verschuldigd is aan retrostilisten als Paul Weller. De hoesfoto is van Gered Mankowitz, bekend van zijn iconische beelden van de Stones en Jimi Hendrix.

Auteur: Jamie Dickinson

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Jamie Dickinson schrijft sinds 1999 over muziek voor de Londense Daily Telegraph. Daarvoor studeerde hij rock en pop aan de universiteit van Leeds, en treedt hij al sinds zijn vroegste tienerjaren op als muzikant.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 oktober 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex