Tove K - Paying the birds to sing   (Waardering Muziekwereld) 9

Tove K - Paying the birds to sing

Paying The Birds To Sing is het eerste Engelstalige album van de Noorse Tove K(ampestuen Heyerdahl) en vormt voor mij een eerste kennismaking met haar muziek. In thuisland Noorwegen is zij naast zangeres nog meer bekend als actrice. Tove vervulde rollen in diverse populaire tv-series, zoals in Soria Moria, Future Come From Behind, Sejer, en meest recentelijk Meglerne waarvan het tweede seizoen op komst is.

Deze cd schijnt artistiek nogal af te wijken van haar eerdere werk volgens de info op Tove Kís website. Nu kan ik dat zelf niet beoordelen (haar eerdere cdís zijn niet beschikbaar op Spotify), maar Paying The Birds To Sing wist mij van begin tot eind aangenaam te verrassen. Toveís muzikale stijlwisseling legt haar zeker geen windeieren en kan voornamelijk worden toegeschreven aan Peder Kjellsby (FRIKO), die Paying The Birds To Sing bekwaam produceerde. Ook het autobiografische karakter van de teksten is naar ik heb begrepen een nieuw element die Tove toevoegt aan haar muziek. De scheiding van haar man, die kort voor de opnames van het album plaatsvond, had voor haar de nodige impact en zal daaraan niet vreemd zijn.  Aan het album doet een keur aan uitstekende gelouterde Noorse pop- en jazzmuzikanten mee en dat tilt het album mede naar grootse hoogte. Speciale vermelding voor gastmuzikant Kjetil Grande, met wie Tove een prachtig duet zingt in Save Me.

Tove heeft een warme, aangename stem, de negen songs zijn stuk voorzien van prachtige arrangementen en alle teksten en de muziek zijn geschreven door Tove. Trompettist Sjur Miljeteig levert als gastmuzikant op twee nummers, waaronder openingstrack This Sping (prolog), een schitterende bijdrage. De nummers laveren op het snijvlak van jazz en folkpop en vormen een mooi harmonieus geheel dat mij tijdens de diverse luistersessies aangename relaxte uurtjes opleverde.

Paying The Birds To Sing is een prachtig charmant album dat ik een ieder, die deze recensie leest, warm kan aanbevelen.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 februari 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex