Tiny Ruins - Brightly painted one    (Waardering Muziekwereld)  7½

Tiny Ruins - Brightly painted one

In 2009 begon zangeres en songschrijfster Hollie Fullbrook uit Auckland, Nieuw-Zeeland aan een muzikaal soloproject dat ze bedacht met de naam ‘Tiny Ruins’ en waarmee ze in 2010 de ep “Little Notes’ en in 2011 een eerste full-cd “Some Were Meant For Sea” heeft uitgebracht.

Sindsdien heeft ze van ‘Tiny Ruins’ een trio gemaakt door contrabassiste Cass Basil en drummer Alexander Freer aan de bezetting toe te voegen. Vorig jaar verscheen dan het zes songs tellende ep-tje “Haunts” op de markt, zijnde de eerste realisatie van de groep als trio en als voorbode voor een nieuwe volwaardige plaat.

Eerst gingen ze op tournee met o.a. ‘Beach House’, ‘Fleet Foxes’, ‘The Handsome Family’ en ‘Calexico’ om er als voorprogramma hun songs op een folkminnend publiek uit te proberen. Daarna is het drietal de opnamestudio ingetrokken om er met deze door de tijd gerijpte en gepolijste liedjes een tweede full-cd van ‘Tiny Ruins’ op te gaan nemen. Die is nu onder de titel “Brightly Painted One” verschenen en bevat tien door Hollie Fullbrook gecomponeerde liedjes.

Haar frêle, kwetsbare en wat kinderlijk klinkende zangstijl is, naast de zeer sobere instrumentale begeleiding van drums en bas, typerend voor de nummers die ‘Tiny Ruins’ op deze plaat heeft opgenomen. Hollie Fullbrook begeleidt zichzelf bij deze liedjes op haar akoestische gitaar en ze zingt zich zonder enige noemenswaardige stemverheffing doorheen de soms wat sombere songteksten.

Op de video bij deze recensie kunt u haar live aan het werk zien bij het brengen van het nummer “Me At The Museum, You In The Wintergarden”, de openingstrack van de cd “Brightly Painted One”. Verdere minimalistische liedjes als “Carriages”, “Chainmill Maker”, “Reasonable Man” en het zachte “She’ll Be Coming ‘Round” vloeien als vanzelf in elkaar over, zonder ook maar één keer de dromerige en beklijvende sfeer van het album te onderbreken.

Het nummer “Straw Into Gold” is onze favoriete track uit deze plaat en ook bij het beluisteren van “Night Owl” worden we gezellig stil en kunnen we de nabijheid van deze nachtvogel bijna voelen doorheen deze prachtig en zeer sober georkestreerde song. Het akoestische “White Sheet Lightning” vormt een waardevolle afsluiter van deze rustgevende plaat.

Vrolijk en opgewekt gaat u waarschijnlijk niet echt worden van het luisteren naar de cd “Brightly Painted One” van ‘Tiny Ruins’. Daarmee willen we echter niets afdoen aan de kwaliteit van de hartverwarmende liedjes en van de kristalheldere zangprestatie van frontvrouw Hollie Fullbrook.

Auteur: Valsam

Bron: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2014/AP1/CD63.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 8 mei 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats