Tina Turner - Private dancer  (Waardering Muziekwereld) 9

Tina Turner - Private dancer

Private Dancer betekende de comeback van Tina Turner na het post-ike tijdperk. Het album, dat het moest opnemen tegen Purple Rain en Born In The USA, kwam op 1 in de Billboard, er werden tien miljoen exemplaren van verkocht en het won vier Grammies. Private Dancer, What Love Got To Do With It, en Let’s Stay Together werden monsterhits.

De thema’s van het album (“What’s love but a second-hand emotion?”, I’m your private dancer, dancer for money”) in combinatie met de omslagfoto met daarop de gelooide huid van Turner en haar lange fraaie benen, belichaamden haar perfect: een harde, sexy vrouw, geschoold in een harde wereld. Vreugde, kennis en pijn kleurden haar rauwe, maar kwetsbare stem. De nummers van Private Dancer klinken als de bladzijden uit het dagboek van een gepassioneerde vrouw die leed en ellende heeft doorstaan. De gladde afwerking doet niets af aan de kracht van Turners stem.

Can’t Stand The Rain valt op door de druppelende counterpoint, evenals de versie van Help met zijn subtiele insinuatie. Niet alle nummers zijn nu nog even indrukwekkend. De snerpende synths van I Might Have Been Queen en Steel Claw verpletteren Turner bijna. Bonkende drumbeats waren in 1984 nog nieuw en toen viel het strakke keurslijf waarin ze het ritme staken nauwelijks op. Maar Private Dancer blijft het hartverscheurende gezang van een artiest op het hoogtepunt van haar carrière. Het album had enkele grote producers, maar het zijn niet hun achtergrondtracks, maar de ontembare soul van Turner die tot herbeluistering dwingt.

Auteur: Michael Lydon

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Michael Lydon schrijft al sinds 1964 over popmuziek en was een oprichter en redacteur van Rolling Stone. Hij heeft levensschetsen van Lennon en McCartney geschreven en is op tournee geweest met The Rolling Stones, B.B. King, Johnny Cash en vele anderen. Hij heeft boeken geschreven als Rock Folk, Boogie Lightning, Ray Charles: Man and Music en Flashbacks, een verzameling van zijn stukken over rockmuziek. Lydon geeft regelmatig commentaar op radio en tv en is ook zanger en liedjesschrijver.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 januari 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex