Tim Easton - American fork  (Waardering Muziekwereld) 8

Tim Easton - American fork

Er zijn zo van die platen waar je als liefhebber van een lekkere pot Americana op z’n tijd nog net wat meer naar uitkijkt dan naar andere. De nieuwe Tim Easton was er voor mij er zo één. De Amerikaanse songsmid ontgoochelde me in het verleden immers nog nooit. En dat doet hij ook nu weer niet. Integendeel zelfs. Met “American Fork” levert hij wat mij betreft één van z’n boeiendste so far af. Met name de stilistische diversiteit van de acht songs erop sprak me vrijwel meteen heel erg aan.

Van start wordt er gegaan met het op de één of andere vreemde manier soulvolle “Right Before Your Own Eyes”. Inclusief fijn koperblaaswerk, sfeervolle toetsen en al even knappe ondersteunende zang. Vervolgens is er de daar bij nader inzicht echt wel perfect bij aansluitende trage “Killing Time”, waarin onze man zich nadrukkelijk richt tot alle passieve non-conformisten. Noem het maar een uitgesproken muzikaal call to arms aan hun adres. “Elmore James” is op zijn beurt een heerlijk swampy om zich heen stampend eerbetoon aan het adres van de blueslegende uit z’n titel en kant één wordt afgesloten met “Gatekeeper”, een met name van z’n heerlijk intense groove levend kleinood over de compleet verziekte entertainment business.

Kant twee dan. Die wordt aan de eerder bedaarde kant ingezet met het wel erg rustige “Burning Star”. En met “Alaskan Bars, Part 1”, een streepje sympathiek rammelende roots rock opgehangen aan de lotgevallen van een plaatselijke barfly, “Now vs. Now”, een volgende niet mis te verstane uithaal richting all things apathie, en “On My Way”, een slaapliedje voor zijn vijf jaar oude dochtertje, wordt vervolgens de kaap van het halve uur gerond.

Easton werd voor “American Fork” onder meer bijgestaan door Patrick Damphier (productie), multi-instrumentalist Robbie Crowell, Michael Rinne (bas), Jon Radford (drums) en de gerenommeerde Russ Pahl (pedal steel).

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#TimEaston

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 4 oktober 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex