The Sumner Brothers - The hell in your mind   (Waardering Muziekwereld) 8

The Sumner Brothers - The hell in your mind

The Sumner Brothers hebben zich de voorbije tien jaar opgewerkt tot één van dé in de gaten te houden roots acts van Canada. Met als voorlopige hoogtepunt wat ons betreft zonder ook maar de minste twijfel hun in 2012 verschenen vijfde cd “I’ll Be There Tomorrow”. Dat album ontlokte aan  menige recensent de wildste superlatieven.

En het zou ons eigenlijk absoluut niet verbazen mocht ook de opvolger daarvan, het nu voorliggende “The Hell In Your Mind” dat weer gaan doen. Al zullen het ditmaal wellicht anderen gaan zijn die ervoor uit hun dak gaan. Op die nieuwe varen broers Brian en Bob Sumner en kompanen immers nadrukkelijk een meer rockgeoriënteerde koers. Eigenlijk een beetje zoals ook die van Wilco dat op een bepaald moment zijn gaan doen. Al dient daar dan wel onmiddellijk aan toe te worden gevoegd, dat de experimenteerdrift van de Canadezen nog bijlange na niet zo ver reikt als die van Jeff Tweedy en de zijnen. Daarvoor lijken de Sumners op de keper beschouwd (nog) teveel belang te hechten aan de melodie.

 

Acht liedjes staan er in totaal op “The Hell In Your Mind”. En de meesten daarvan rocken zoals hoger al vermeld een aardig eindje weg. We noemen in dat verband bijvoorbeeld graag het slepende “Last Night I Got Drunk”, het na een zweverig sfeervolle intro net niet in woeste gitaargolven verzuipende “Ant Song”, het ons en passant een heel klein beetje aan Nirvana herinnerende “Giant Song” en het bijzonder passioneel neergelegde duo “Go This One Alone” en “I’m Not Ready”.

De alternatieve countrykant van de Brothers treffen we hier en daar uiteraard ook nog even aan. In rustpuntje “It Wasn’t All My Fault” bijvoorbeeld al, maar zeker ook in de met name qua structuur nog eerder traditioneel opgevatte ballad “Lose Your Mind”.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 mei 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex