The Stray Birds - Best medicine  (Waardering Muziekwereld) 8

The Stray Birds - Best medicine

Het kan soms verrassend snel gaan in de muziekwereld. Trio The Stray Birds werd opgericht in Lancaster, Pennsylvania – herfst 2010 en in datzelfde jaar verscheen er gelijk een EP. Het zingende drietal Maya de Vitry (gitaar, banjo, viool, piano), Oliver Cranen (gitaar, resonator oftewel dobro, viool) en Charles Muench (bas, banjo) had al een klassieke opleiding achter de rug, was opgegroeid omringd door rootsmuziek, dus deze muzikanten gingen goed toegerust op tournee. Het titelloze album dat in 2012 verscheen werd overal warm ontvangen en The Stray Birds mochten vervolgens de podia van grote folkfestivals in Amerika en Europa betreden. Verleden jaar kwam er een EP met covers als tussendoortje uit en nu is hier ‘Best Medicine’ – op het Yep Roc label.

De opnames zijn ‘live in de studio’ gemaakt, de bandleden gegroepeerd om de microfoons, de arrangementen zijn dus simpel gehouden, een paar door henzelf bespeelde instrumenten werden later nog toegevoegd. Tien tracks zijn originele werkjes van het trio, vooral geïnspireerd door hun nieuwe leven als reizend muzikant, daarnaast hebben ze ook “Pallet” (Mississippi John Hurt’s “Make Me A Pallet On The Floor”) en “Who’s Gonna Shoe” (Woody Guthrie’s “Who’s Gonna Shoe Your Pretty Little Feet”) gecoverd. De liedjes zijn allemaal gebaseerd op folk, met sterke invloeden van bluegrass uit de bergen en wat blues. De taak van lead-vocalist wordt verdeeld, Maya en ook de twee heren hebben mooie stemmen, die ze professioneel maar met veel gevoel gebruiken en die perfect samenkomen in de driestemmige refreintjes.

De CD begint gelijk met de titeltrack, een ode aan de platenwinkel: “Music is the best medicine I sell”. Onderweg in Schenectady, NY vonden zij een levendige zaak met vinyl en tweedehands boeken midden tussen de dichtgespijkerde winkelpanden. “Feathers And Bone” en “Simple Man” grijpen terug naar de achtergrond van dit trio boerenkinderen, want leven op het platteland is niet eenvoudig meer. “San Antonio” (“I’m sleeping in a fifteen dollar room / I’ve got a bed to spare”) is bijna even realistisch als “Black Hills”, wat een stukje geschiedenis weergeeft: er lagen National Geographic tijdschriften in de studio en in één daarvan stond een artikel over de slachting bij Wounded Knee in 1890. Liefdesliedjes zijn er ook: droevige piano ballade “Never For Nothing” (“Oh, I have lost / but not for nothing”), terwijl “Stolen Love” op banjo gebaseerd is. Met zoveel talent kan het inderdaad snel gaan!

Auteur: Johanna Bodde

Bron: www.realrootscafe.com

Deeplink: http://www.realrootscafe.com/2014/11/21/stray-birds-best-medicine/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 februari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex