The Souvenirs - I ain't happy yet  (Waardering Muziekwereld)

The Souvenirs - I ain't happy yet

Het uit Salt Lake City, Utah afkomstige drietal The Souvenirs is een nog zo goed als onbeschreven blad. En een eerste zoektocht naar wat meer informatie nadat ik op Bandcamp compleet van de sokken werd geblazen door hun werkelijk magistrale debuutplaat “I Ain’t Happy Yet” leverde dan ook amper iets op. The Souvenirs zijn Kiki Sieger, Marie Bradshaw en Corinne Gentry. Dat was het zo ongeveer. Voorts bleef het canvas volledig blank.

En daarom laten we de muziek op hun visitekaartje ook maar gewoon voor zichzelf spreken. Die blijkt immers volstrekt uniek. Met klassieke country weliswaar nog duidelijk als uitgangspunt, maar verder vooral met een geheel eigen smoelwerk. Geworteld in old-time roots music, maar er verder vooral op gericht om dat oude gegeven op geheel en al eigen wijze te vertalen naar het hier en nu. En in dat opzicht heel even wat raakvlakken vertonend met tot op zekere hoogte vergelijkbare acts als Gillian Welch en de Be Good Tanyas. Raakvlakken, meer niet. De dames Sieger, Bradshaw en Gentry imponeren immers door hun volstrekt unieke aanpak.

Met name hun samenzang is voortdurend van een bijna onaards te noemen schoonheid. Met de mond echt wagenwijd opengesperd van verbazing bleven wij na ons allereerste luisterrondje achter. En ook nu nog komt er bij elke nieuwe luisterbeurt kippenvel kijken. Veel dichter kan de muzikale perfectie naar onze bescheiden mening maar amper benaderen. En het feit dat dit ook nog eens voornamelijk met eigen materiaal gebeurt, pleit alleen nog maar meer in het voordeel van deze drie jonge schonen. Enkel “Brain Cloudy Blues” van de tandem Bob Wills-Tommy Duncan, “Are You Having Second Thoughts” van Paul Craft en Jim Lauderdale en de door Merl Kilgore en June Carter gepende Johnny Cash classic “Ring Of Fire” vormen uitzonderingen op die regel.

De in totaal vijftien nummers op “I Ain’t Happy Yet” werden begin dit jaar onder de productionele hoede van Ryan Tanner en Jay William Henderson “live off the Floor” (!!!) ingeblikt in The Sound Emporium in Nashville. Betrokken bij het project waren daarbij naast het trio zelf en Tanner (piano, accordeon, banjo en percussie) verder ook nog Brian Thurber (drums en percussie), Dan Buehner (diverse akoestische gitaren en piano), Dylan Schorer (akoestische en elektrische gitaren, pedal en lap steel en banjo), Mark Smith (diverse mandolines en elektrische gitaar), Tyler Lambourne (staande bas) en Ryan Shupe (fiddle). En zij verdienen hoegenaamd zonder uitzondering een dikke pluim. Zij hebben er immers met z’n allen voor gezorgd dat dit volkomen organisch tot stand gekomen geheel zo onwaarschijnlijk af klinkt.

Net geen vierenvijftig minuten lang word je als luisteraar door “I Ain’t Happy Yet” met zachte hand uit de sleur van alledag weggeleid. Herinneringen aan weleer, aan een op de keper beschouwd toch heel wat gezapiger z’n gangetje gaand leven tieren welig. Sehnsucht dient zich onwillekeurig aan. En diep vanbinnen mag je dan wel weten, dat er al lang geen weg terug meer is, deze hemelse muziek zet er je telkens weer toe aan om dat even met klem te gaan ontkennen.

Nu al een notering voor mijn top 10 van het jaar!

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 december 2014

Listen tracks

Website

 

Terug naar Hoofdindex