The Roseline - Blood (Waardering Muziekwereld)

The Roseline - Blood

Een handvol langspelers prijken ondertussen op de discografie van The Roseline. Deze formatie uit Kansas is opgebouwd rond het songwerk van zanger Colin Halliburton. Halliburton groeide op met indie rock en postpunk, maar ontdekte tijdens zijn late tienerjaren in New Mexico waar hij kunstgeschiedenis studeerde in Santa Fé. De muziek van Whiskeytown en Lucinda Williams betekende een openbaring en vormde de rechtstreekse aanzet voor een muzikale zoektocht.

Het verhalend songwerk van Townes Van Zandt , Gram Parsons en Conor Oberst vormen eveneens een niet te onderschatten factor. Ondanks de inbreng van de zeskoppige band blijft de instrumentatie op Blood eerder sober en ingehouden. Een bezwaar is dat geenszins, Halliburtons zachte, expressieve zang in verhalen over het (zijn?) leven en de liefde of het ontbreken ervan in een wat troosteloos kader van de Midwest, komt zo nog beter uit de verf.

We zijn meteen mee met een countryachtig door pedalsteel bezwangerde Hurry Up And Wait en ook het met een fluisterende saxtonen gelardeerde Morning In A Dress charmeert enigszins. Het wordt even wat minder met een (te) voorzichtig voorbij kabbelend Held Your Hair. A Destination begint weliswaar veelbelovend met een fijne vioolintro maar verliest even onderweg zijn aantrekkingskracht.

Ingetogen songwerk, zoals Tennis Tan en bovenal  Nocturnal, een subtiele pianoballade met wederom verfijnde omkadering van de viool vormen onbetwiste hoogtepunten. In How To Be Kind schieten de begeleiders even uit de sloffen maar het blijft bij eerder bezadigde pop. Dan prefereren we het meer bij alt country aanleunende Maze Of Glass. Het (te) eenvormige karakter speelt The Roseline wel eens parten, zoals in de minder geďnspireerde staart van Blood helaas nog eens aangetoond wordt, in zijn geheel beschouwd, is de vijfde langspeler een niet onverdienstelijk werkstuk.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/the-roseline-blood/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 31 december 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex